eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Nincs többé titok: lebukott a botrány ötletgazdája - videó

Az Egyesült Államokban felfedte kilétét minden idők egyik legnagyobb figyelmet kiváltó kampány-botrányának ötletgazdája. Az interneten terjedő kisfilmben a demokrata párti elnökjelöltet, Hillary Clintont Orwell Nagy Testvéréhez hasonlítja a készítő, aki a rivális demokrata jelölt, Barack Obama támogatója.

Sokak szerint semmi meglepetés nincs abban, hogy az interneten terjesztett, mesterségesen kreált videofelvétel ötlete - amellyel az egyik legnépszerűbb demokrata elnökjelöltet, Hillary Clintont akarták nevetségessé tenni - "épp a másik" legnépszerűbb demokrata elnökjelölt, Barack Obama háza táján született meg.

Amerikában a csütörtöki slágertéma az: vajon tudott-e az egészről a rivális Barack Obama, netán támogatta-e a nem egészen nemes módszereket használó kampány-eszköz létrejöttét?

Philip De Vellis, a Blue State Digital nevű cég stratégája beismerte, hogy ő készítette a video-felvételt, amely úgy ábrázolja a demokrata elnökjelölt Hillary Clintont, mint a Big Brother című tévéműsor egyik figuráját.

Az ellenkampány-videó egyben azt is sürgette, hogy Clintonné alkalmatlansága miatt minden demokrata inkább a másik legnépszerűbb demokrata jelölt, Barack Obama kampányát támogassa.

Philip De Vellis ezzel a lendülettel le is mondott posztjáról a Blue State Digital nevű cégnél, amely - nem mellesleg - Barack Obama weboldalát is tervezte.Amúgy a szóban forgó 74 másodperces videó ma is a közbeszéd tárgya az Egyesült Államokban. A mesterségesen összevágott felvételen a volt elnökné George Orwell művében, az 1984-ben látható, méghozzá a Nagy Testvér szerepében.

Az eredeti filmváltozatban, amelyet Ridley Scott rendezett, egy fiatal női atléta hozzávág egy kalapácsot a képernyőhöz, amelyen a Nagy Testvér szól az emberekhez. A képernyő pedig felrobban. A reklámváltozatban az atlétanő trikóján Obama logója látható, a képernyőn pedig véletlenül éppen Hillary Clinton mond beszédet.

A rövidfilm végén az olvasható: "2008. január 14-én ismét a demokraták szereznek elsőbbséget. És kiderül, hogy 2008. miért nem hasonlít majd 1984-hez".


Jóllehet Philip de Vellis esetében szó sincs hivatalos kampányról - mégis elemzők egész sora vizsgálja az igen nagy port felverő esetet. Sokan úgy vélik: mindez előre vetíti a 2008-as elnökválasztást megelőző kampány hangnemét.

Megint mások figyelmeztetnek: nincs már mit "előre vetíteni" - a kampány (és az ellenkampány) itt van, és máris elég mocskos hangnemben zajlik. Abban pedig szinte mindenki egyetért, hogy a jelöltek egymás ellen folytatott hadjárata - mindenféle józan kontrollt nélkülöz, most és a hátralévő időben is.

Címlapról ajánljuk
Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Tizenkét szerepe van ma is a Nemzet Színészévé megválasztott Hegedűs D. Gézának, aki immár fél évszázada a Vígszínház tagja. Gyerekként minden zsebpénzét színházra költötte, mígnem az építőipari technikumból el nem küzdötte magát a Színműig. Pályája harmadéves főiskolai hallgatóként már be is indult, és aligha lesz egyhamar vége ilyen munkatempóban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×