eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

A britek pocsékolják el a legtöbb élelmiszert

Egy brit átlagember több élelmiszerhulladékot termel, mint egy amerikai, így Nagy-Britanniában évente 6,7 millió tonnányi kerül a kukákba - derül ki egy friss állami felmérésből.

A szemétbe kerülő óriási mennyiségű hulladék fele - gyümölcsök, zöldségek, hús, kenyér és tejtermékek - még fogyasztható lenne - áll a dokumentumban.

Gyalázatosnak nevezte az adatokat Lord Christopher Haskins, egy volt kormánytanácsadó, aki elsősorban az áruházláncokat hibáztatta a kialakult helyzetért, mert azok akcióikkal arra veszik rá a fogyasztókat, hogy nagy mennyiségben vásároljanak.

A fogyasztók nem gondolkodnak

Kritizálta azonban a fogyasztókat is, amiért nem tervszerűen, hanem impulzusok hatására vásárolnak, sokszor olyan termékeket, amelyeket nem is akarnak megenni.

A britek évente fejenként 640 fontot (csaknem 170 ezer forint) "dobnak ki" így a kukába, ami összesen 23 milliárd fontnak felel meg. Eszerint egy átalagos négyfős családban hetente 35 font (körülbelül 13 ezer forint) értékű élelmiszer köt ki a szemetesben.

Az elpocsékolt élelmiszerek az összes brit háztartási hulladék 19 százalékát teszik ki. Ezek egy része lehámozott héj, csontok vagy teafilterek, de a 6,7-ből 3,3 tonna maradék, tejtermék, hús, hal, készétel, kenyér vagy sütemény.

"A világon mi dobjuk ki a legtöbb élelmiszert. Lehet, hogy nehéz elhinni, de fejenként többet hajítunk a kukába, mint az amerikaiak. Ez gyalázat" - jelentette ki Lord Haskins.

Kidobják, ami nem elég szép

A volt tanácsadó arra is figyelmeztetett, hogy sok gyümölcsöt, zöldséget, de húst is leselejteznek az áruházak még mielőtt a polcaikra tennék őket, mert nem elég szépek ahhoz, hogy a fogyasztóknak megtetsszenek.

A kutatást készítő szervezet az arányok javítása érdekében felszólította az áruházakat arra, hogy hagyjanak fel a mennyiségi akciókkal, és a nagy csomagokat bontsák kisebbekre, hogy kevesebb élelmiszer landoljon a szemetesben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×