eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

A palesztin elnök megegyezést akar

Gázában az erőszak elutasítására és az Izraellel való tárgyalásos megegyezésre szólított fel a palesztin elnök. Mahmúd Abbász, aki a mérsékelt Fatah párt elnöke is, a parlament ülésén beszélt erről, amelyet az új egységkormány megszavazására hívtak össze.

A politikus elítélte az újabb izraeli telepek létrehozását, a Ciszjordániát leválasztó biztonsági fal építését; ezek szerinte megnehezítik a béketörekvéseket.

Iszmáil Haníje, az eddigi Hamász-kabinet, és az új egységkormány vezetője azt mondta: céljuk az, hogy az Izrael által az 1967-es háborúban elfoglalt területeken hozzanak létre független államot. Hozzátette: a palesztinoknak törvényes joguk van az ellenállás minden formájához.

Közben Izrael ismét a terror támogatásával vádolta meg az új palesztin kormányt. Ehud Olmert izraeli kormányfő szóvivője felszólította a nemzetek közösségét, hogy továbbra is ragaszkodjon a palesztin kormánynak szánt pénzbeli segélyek folyósításához szabott feltételek teljesítéséhez.

A nemzetközi közösség korábban azt közölte: a pénzt csak akkor utalja át, ha a palesztinok lemondanak az erőszakról, elismerik Izraelt és tiszteletben tartják a korábbi palesztin-izraeli megállapodásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×