eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Londont is romba döntötték volna a terroristák

Elismerte Hálid Sejk Mohamed, hogy komoly szerepe volt a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban. A 2003-ban amerikai kézre került férfi azt állítja: több más merénylet előkészítésében és kivitelezésében is részt vett.

"A-tól Z-ig én voltam felelős a 2001. szeptember 11-i akcióért" - ez áll abban a dokumentumban, amely a terrortámadás egyik fő gyanúsítottja, Hálid Sejk Mohamed vallomásának részleteit tartalmazza. A dokumentumot az amerikai titkosszogálat cenzúrázta.

A férfi azt is kijelentette: a londoni Big Ben és a Heathrow repülőtér ellen is csapásokat tervezett.

A kihallgatás célja, hogy kiderüljön: Hálid Sejk Mohamed ellenséges katona-e. Amennyiben bebizonyosodik, hogy igen, katonai bíróság elé állíthatják.

"Én voltam Oszama Bin Laden műveleti vezetője a 9/11-es terrortámadás előkészítése, megszervezése és végrehajtása során" - állította a férfi.

Más merényleteket is felvállalt

A kihallgatásról kiadott dokumentum szerint Hálid Sejk Mohamed felelősséget vállalt több más terrortámadásért is, többek között a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni 1993-as bombamerényletért, valamint a Bali egyik szórakozóhelyén és egy kenyai hotelben végrehajtott pokolgépes támadásért.

Azt állította, ő tervelte ki a "cipős terrorista", Richard Reid merényletét is: a férfi egy Párizsból Miamiba tartó gépen próbálta meg működésbe hozni a cipője sarkába rejtett pokolgépet.

Hálid Sejk Mohamed kijelentette: szeptember 11. után több terrortámadást is terveztek amerikai városok, Los Angeles, Seattle, Chicago és New York, valamint néhány atomerőmű ellen is.

A férfi közölte: terveztek merényletet Bill Clinton egykori amerikai elnök, és II. János Pál pápa ellen is.Õ fejezhette le az amerikai riportert is

Valószínű, hogy a férfi beismerte az elrabolt amerikai újságíró, Daniel Pearl lefejezését is, amit állítólag saját maga követett el.

A vádlott mutatott némi megbánást a szeptember 11-i támadások áldozatai miatt: "amikor azt mondom, hogy nem örülök, amiért háromezren meghaltak Amerikában, szomorúságot is érzek. Nem szeretek gyerekeket ölni."

A dokumentumban az szerepel, hogy Hálid Sejk Mohamed utalt rá: megkínozták a guantanamói börtönben, azonban úgy nyilatkozott, hogy nem kényszer hatása alatt tett vallomást.

A férfi egyike annak a tizennégy "nagyon értékes" őrizetesnek, akiket különböző CIA-börtönökből szállítottak Guantanamóra tavaly szeptemberben. Rajta kívül zárt ajtók mögött kihallgatták még a szintén a 9/11-es támadások előkészítésével vádolt Abu Faradzs al-Libbit, valamint Ramzi Binal-Sibh-et.

Címlapról ajánljuk

Nagelsmannt lenyűgözte csapata játéka, a sajtó új korszakot emleget

Egy nappal a szombat esti, a magyar válogatott ellen aratott 5-0-s győzelem előtt szakértők és újságírók is bírálták Julian Nagelsmann szövetségi kapitányt, hogy túl merész célokat tűz csapata elé. A 37 éves tréner ugyanis kerek-perec kijelentette, hogy az általa irányított válogatott célja a 2026-os vb megnyerése. Bírálói szerint ezzel a célkitűzéssel feszültséget, görcsös bizonyítási vágyat vált ki játékosaiban, ami pedig épp ez ellenkező hatást válthatja ki.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×