eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Martens: a magyar rendőrök "önkényes erőszakkal" léptek fel

Wilfried Martens, az Európai Néppárt (EPP) elnöke nyilatkozatban biztosította szolidaritásáról az EPP-hez tartozó tagpárt, a Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselőit az egy héttel ezelőtti budapesti kordonbontó akció miatt.

Az Európai Néppárt honlapján olvasható nyilatkozat szerint Martens a szervezet bürójának ülésén kialakult egyhangú véleményt tolmácsolta ezzel.

"Felelős reakció a szabadság védelmében, a magyar kormány hónapokon át tartó tétlenségével és egy, a polgári szabadságjogokat korlátozó tűrhetetlen helyzettel szemben. Felhívom a magyar kormányt, hogy tegyen lépéseket, és kezdeményezze a rendőrségi kordon elbontását. Sem vélt vagy valós terrorista fenyegetés, sem kellemetlen politikai nézetek nem indokolják a szólásszabadság korlátozását egy demokráciában" - olvasható a Kossuth téren emelt kordon lebontásáról.

Martens nyilatkozatában felidézi, hogy tavaly október 23-án ő maga is ott volt Budapesten, ahol a Fidesz gyűlésen mondott beszédet.

"Ugyanezen a napon lépett fel a magyar rendőrség túlzó és önkényes erőszakkal békés megemlékezők ellen. Azóta különös figyelemmel kísérem a magyarországi fejleményeket. A szólás- és a gyülekezési szabadság minden demokráciának alapvető része, és ezeket a budapesti Kossuth téren október 23. óta korlátozzák. A demokráciáknak biztosítaniuk kell a polgárok számára, hogy szabadon kifejezésre juttathassák véleményüket, s az a tény, hogy az esetleg kritikus a kormánnyal szemben, egyáltalán nem ad okot a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozására" - szögezte le a politikus, illegálisnak minősítve a kordont.

Martens emlékeztetett: Magyarország 2004-es EU csatlakozásakor elfogadta, hogy továbbra is teljesíti a bővítési folyamat előfeltételeinek számító úgynevezett Koppenhágai Kritériumokat.

"A polgári szabadságjogok biztosítása részét képezi ezen kritériumoknak. A parlament épülete előtti szólásszabadság jogának korlátozásával ma Magyarország ezeket nem teljesíti maradéktalanul. Remélem, hogy Magyarország, amelyet eddig szilárd, demokratikus intézményekkel rendelkező államként ismertünk , megtalálja az alapvető polgári szabadságjogokat biztosító megoldást a jelenlegi helyzetre"- szögezte le.

Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×