eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Átverte saját kormányát a védelmi minisztérium?

Az amerikai védelmi minisztérium vezető tisztségviselői manipulált titkosszolgálati információkkal vezették félre az amerikai kormányt, hogy előkészítsék Irak lerohanását - áll egy szenátusi vizsgálati jelentésben.

A dokumentum - amely pénteken kerül az amerikai szenátus fegyveres erők bizottsága elé - szerint az érintett hivatalnokokat az a szándék vezette, hogy Szaddám Huszein iraki rendszerét kapcsolatba hozzák az al-Kaida terrorszervezettel.

"Ezt az érvet vetették be annak érdekében, hogy meggyőzzék az amerikai népet a háború szükségességéről" - kommentálta a jelentést Carl Levin szenátor, a fegyveres erők bizottságának demokrata párti elnöke.

A jelentés szerzője Thomas Gimble, a védelmi minisztérium ma is hivatalban lévő főszemlézője.

A vizsgálat középpontjában annak a különleges irodának a tevékenysége állt, amely - Douglas Feith egykori védelmi államtitkár vezetése alatt - a titkosszolgálati információk értékelését végezte.

Az iroda arra a következtetésre jutott, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) "alábecsülte" a Szaddám-rezsim és az al-Kaida közötti kapcsolat valószínűségét.

A jelentés leszögezi: a Pentagonon belül működő iroda tevékenysége nem volt törvénybe ütköző, ám "nem helyénvaló".

Douglas Feith - aki 2005 augusztusában távozott a Pentagonból - telefonos nyilatkozatában közölte: bizarrnak tartja az iroda munkájának a jelentés általi minősítését.

Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×