eur:
396.27
usd:
367.3
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Rejtélyes betegség egy iskolában

Teljesen ki kellett üríteni egy természettudományokra specializálódott brit középiskolát, miután több tucat gyerek rosszullétre panaszkodott. Harminc gyereket és egy tanársegédet kórházba szállítottak, ám az iskolában nem találták meg a rejtélyes rosszullét okát. A szakemberek tömeghisztériára gyanakodnak.

Az egyik hetedikes osztály egy filmet nézett biológiaórán az emberi testről. Először hárman kéredzkedtek ki azzal, hogy nem érzik jól magukat, majd egyre több gyerek jelent meg az iskolaorvosnál.

Amikor az osztályból már mindenki bágyadtságra és hányingerre panaszkodott, az iskola vezetése kihívta a mentőket és a tűzoltókat is, mert gázszivárgásra gyanakodtak.

A mentősök javaslatára teljesen kiürítették a 627 gyermeket oktató intézményt arra az időre, amíg a szakemberek átvizsgálták az épületet.

Összesen 32 gyermeket vittek kórházba, ahonnan azonban négy órán belül hazaengedtek mindenkit, mert semmi rendelleneset nem találtak náluk.

Az épület kiürítése után két órával a többi diák visszatérhetett a tantermekbe, és folytatódhattak az órák, mivel az épületben nem találtak gázszivárgást.

Az iskola vezetése tanácstalanul áll a történtek előtt: az érintett osztály egy biológia-videót nézett, de ezt a tananyag részeként rendszeresen levetítik, minden osztály megnézi.

Az emberi test működéséről szól, de semmi olyan nincs benne, ami egy ilyen rosszullétet indokolna, még vért sem látni a filmben - mondta az igazgató.

A szakemberek szerint az esetet valószínűleg tömeghisztéria okozta. Erre már többször is volt példa Nagy-Britanniában: 1980-ban például egy iskolai zenekari versenyen 300 gyerek lett rosszul és esett össze minden ok nélkül.

A legkomolyabb esetet még 1955-ben jegyezték le, amikor egy londoni kórházban 300 nővér panaszkodott bénulásra.

Címlapról ajánljuk

A magyar szakszövetség tiltakozik Hámori Luca negyeddöntős ellenfele miatt

A MÖSZ a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál is hivatalos levélben fog tiltakozni, amiért Hámori Lucának a tavalyi világbajnokságról magas tesztoszteronszintje miatt kizárt algériai Imane Heliffel kell összecsapnia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×