eur:
396.19
usd:
367.23
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Kétségbeesett rendőrök és újabb fordulat a kémügyben

A Scotland Yard gyanúja szerint mégsem egy étteremben, hanem egy hotel bárjában mérgezték meg a volt orosz ügynököt, Alekszandr Litvinyenkót. Közben egy szakértő kijelentette: nem kizárt, hogy egy radioaktív anyaggal fertőzött cigarettával, vagy itallal mérgezték meg a férfit.

Miközben csütörtökön Londonban eltemették a november elején megmérgezett és 23.-án elhunyt Alekszandr Litvinyenkót, a Scotland Yard nyomozói bejelentették: alapos a gyanú, hogy mégsem az eddig legvalószínűbb helyszínen, egy szusi étteremben, hanem egy hotel bárjában mérgezték meg a volt KGB-ügynököt.

A London belvárosában fekvő Millenium Hotel hét alkalmazottjánál találták meg a polonium-210-es radioaktív fertőzés nyomait. Ennek kapcsán a brit hatóságok most kétségbeesetten próbálnak kapcsolatba lépni azzal a 250 vendéggel, akik megfordultak a bárban november 1-jén, amikor megmérgezték Alekszandr Litvinyenkót.

Fertőzött cigaretta vagy ital

Egészségügyi szakemberek ugyanis meglepetéssel tapasztalták, hogy az alkalmazottak szervezetében talált radioaktív szint megegyezik a volt ügynök feleségénél mért sugárzással.

Az Egészségvédelmi Ügynökség részéről vizsgálódó Pat Troop professzor szerint rövid távon nincsenek veszélyben az alkalmazottak és a hosszú távú egészségkárosodási veszély is "nagyon kicsi".

Az ügynökség sugárzásvédelmi részlegénél dolgozó Michael Clark elképzelhetőnek tartotta, hogy Alekszandr Litvinyenkót fertőzött cigarettával vagy itallal mérgezték meg.

A hotelben keverték

Ez az elmélet arra is magyarázatot adna a többi fertőzésre is, hiszen a pohárban elbomló polónium-210-et bárki belélegezhette. Nagyobb koncentráció juthatott az egykori ügynökkel lévő oroszoknak (Andrej Lugovoj volt KGB-ezredesnek és Dmitrij Kovtunnak), valamint a személyzetnek, akik viszont tovább tartózkodtak a helyiségben.

A Scotland Yard nyomozói úgy vélik, hogy az Alekszandr Litvinyenkónak beadott radioaktív koktélt valószínűleg a szálloda egy negyedik emeleti vendégszobájában keverték. A szobában, amelyben a kérdéses időszakban egy orosz lakott, "jelentős mennyiségben" mutatták ki a polónium 210-es nyomait.

Címlapról ajánljuk

Vámos Petra: nem akarjuk, hogy ennek a kalandnak vége legyen

A spanyolok elleni sikerrel bejutott a negyeddöntőbe a női kézilabda-válogatott, vagyis eldőlt, hogy utazhat majd Lille-be. Vámos Petra, az ezúttal öt gólt szerző irányító azt mondta: most érzi, hogy a csapat megérkezett erre a szintre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×