eur:
396.22
usd:
367.11
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Új főparancsnoka van a NATO-nak

Beiktatták tisztségébe a NATO új európai főparancsnokát, Bantz Craddock amerikai tábornokot. A ceremóniát a NATO katonai főhadiszállásán, a dél-belgiumi Mons városa közelében került sor. A tábornok a nyugdíjba vonuló James Jonest váltja e tisztségben.

A NATO európai főparancsnoka a hagyományoknak megfelelően mindig amerikai tábornok - míg a NATO politikai "főnöke", főtitkára európai politikus.

Ez utóbbi tisztég betöltője, Jaap de Hoop Scheffer a ceremónián meleg szavakkal méltatta a távozó James Jones tábornok tevékenységét, akinek parancsnoksága alatt - mint mondta - a NATO jelentős katonai és politikai átalakulásba kezdett, s egyben kibővült Kelet-Európa felé.

Az 57 éves Bantz J. Craddock tábornok eredetileg harckocsizó volt. 2002 és 2004 között Donald Rumsfeld akkori amerikai védelmi miniszter egyik tanácsadójaként szolgált, majd az Egyesült Államok déli katonai parancsnokságának vezetőjévé nevezték ki.

A NATO európai erőinek főparancsnokságával együtt jár az Európában állomásozó amerikai erők feletti parancsnoklás is, amit a ranglétrán csak az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöki posztja előz meg.

Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: nem akarjuk, hogy ennek a kalandnak vége legyen

Vámos Petra: nem akarjuk, hogy ennek a kalandnak vége legyen

A spanyolok elleni sikerrel bejutott a negyeddöntőbe a női kézilabda-válogatott, vagyis eldőlt, hogy utazhat majd Lille-be. Vámos Petra, az ezúttal öt gólt szerző irányító azt mondta: most érzi, hogy a csapat megérkezett erre a szintre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Megérkeztek az első F-16-os vadászbombázók Ukrajnába. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök törvényt írt alá, amely felhatalmazza Ukrajnát arra, hogy felfüggessze az államadósság finanszírozását, ezután Ukrajna technikai csődbe ment. Bejelentette azt is, hogy Ukrajna a novemberi békekonferenciára meg akarja hívni Oroszországot is. Toreck és Prokovszk felé is nyomulnak előre az orosz katonák. Hamarosan újabb Leopard 2-es harckocsik érkeznek Ukrajnába. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború csütörtöki eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×