eur:
395.37
usd:
365.96
bux:
73974.91
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Sugárzó anyag az Arsenal stadionjában

A londoni Arsenal futballklub stadionjában is megtalálták a polónium 210-es radioaktív izotóp nyomait - közölte a brit egészségvédelmi hatóság (HPA).

A közlemény szerint a szennyeződést még pénteken mutatták ki az első ligás csapat észak-londoni stadionjában, de a sugárzó anyag csak egészségre veszélytelen "nyomelem-mennyiségben" volt jelen, és "könnyen el lehetett távolítani".

Az HPA már korábban közölte, hogy az Arsenal-stadiont is megvizsgálták annak a nyomozásnak a keretében, amelynek célja az egykori orosz titkosügynök, Alekszandr Litvinyenko polónium 210-es izotóppal elkövetett meggyilkolásának felderítése, de az erről szóló első közleményben csak annyi szerepelt, hogy a sportlétesítményben nincs közegészségügyi aggodalomra okot adó sugárzás.

A brit sajtó már a múlt héten megírta, hogy a Scotland Yard figyelme egy olyan orosz csoportra irányul, amelynek tagjai a CSZKA Moszkva labdarúgócsapat szurkolótáborával érkeztek a múlt hónapban Londonba, az Arsenallal vívott Bajnokok Liga mérkőzésre.

A meccs november 1-jén volt, éppen aznap, amikor Litvinyenkót nagy valószínűséggel megmérgezték.

A szökevény orosz exügynök legalábbis ezen a napon járt egy londoni szállodában, majd a londoni Piccadilly egyik szusi-éttermében; később mindkét helyen megtalálták a sugárzó anyag nyomait.

A múlt pénteki The Guardian azt írta: az "öt vagy ennél több tagból" álló csoport megnézte az Arsenal-CSZKA Moszkva mérkőzést, majd nem sokkal később hazautazott.

Jóllehet a rendőrség egyelőre tanúként kezeli őket, úgy tartja azonban, hogy "jelenlétük kulcsfontosságú tényezője lehet az egykori kém halálának" - állt a vezető brit napilap cikkében.

Az eddigi hivatalos közlések alapján tucatnál is több londoni helyszínen mutatták ki a Litvinyenkóval végző radioaktív izotóp nyomait, közöttük a British Airways légitársaság két repülőgépén, amelyek rendszeresen közlekedtek London és Moszkva között.

Londonban eddig Litvinyenkón kívül csak a dezertőr orosz titkosügynök egykori olasz kapcsolatáról, Mario Scaramella biztonságpolitikai szakértőről bizonyosodott be, hogy potenciálisan egészségkárosító mennyiségű polónium 210-es került a szervezetébe.

Az HPA Londonban kiadott legfrissebb tájékoztatása szerint azonban a londoni University College egyetemi klinikáján kezelt Scaramella továbbra sem mutatja semmilyen tünetét a sugárbetegségnek, jól van, leletei normálisak, és a sugárszennyeződésre elvégzett külön vizsgálat eredménye is "bíztató".

Az egészségvédelmi hatóság közleménye megerősítette: az eddigi egyetlen további olyan minta, amelyben magasabb polónium-210-es szennyezettségi értéket mutattak ki, Alekszandr Litvinyenko családjának "egyik felnőtt tagjáé", de ebben a mintában nem találtak olyan mennyiségű sugárzó anyagot, amely "rövid távon" betegséget okozhatna az illetőnél.

Nem hivatalos értesülések szerint Litvinyenko feleségéé a szóban forgó pozitív vizsgálati minta.

Itt részt vehet egy virtuális túrán az Arsenal stadionjában!

Címlapról ajánljuk
Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

A magyar csapat háromgólos hátrányt dolgozott le, aztán már öttel is vezetett, de a második félidőben ismét kiélezetté vált a találkozó a spanyolok ellen a párizsi olimpián. A hajrát a mieink bírták jobban, és 27-24-es győzelemmel biztosan ott vannak a legjobb nyolc között.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×