eur:
395.32
usd:
365.6
bux:
73928.84
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

"Borat népe" vezető szerepre tör

Az Európai Biztonsági és Együttműkődési Szervezet 2009-ben megüresedő elnöki posztjára pályázik - a Sacha Cohen brit komikus Borat című filmjében kigúnyolt - Kazahsztán. A hatalmas olajtartalékokkal rendelkező, de politikailag nem egyértelmű megítélésű közép-ázsiai ország elvileg 2011-től betöltheti a posztot, ha végrehajt bizonyos reformokat.

Az európai államok töbsége támogatja a kazah terveket, főleg Franciország, amely felhívta a figyelmet a közép-ázsiai ország stratégiai szerepére Európa energiaellátásában.

A kontinentális Európa megközelítése szerint Kazahsztánban olyan, még fel nem tárt olajtartalékok vannak, amelyek fedezhetnék Európa jövőbeni energiaszükségletének egynegyedét.

Egy jó megállapodással, vélik a franciák, mérsékelhető lenne az energiaéhség, és Európa sem lenne annyira kiszolgálatatott az oroszoknak.

Nem mindenki helyesli azonban Kazahsztán elképzeléseit. A közelmúltban lezajlott kétnapos EBESZ-csúcson az Egyesült Államok és Nagy-Britannia világossá tette a nemzetközi közvélemény számára, hogy nem tartják elég felkészültnek a kazahokat, főleg azért nem, mert a közép-ázsiai országban nem tartanak szabad választásokat, és nem valósulnak meg az emberi jogok sem.

Példának Nurszultan Nazarbajev 2005-ös megválasztását hozták fel, akinek hatalomra kerülését éppen az EBESZ-tagországok bírálták a leghevesebben, akkor ugyanis a hivatalos tákékoztatás szerint a szavzatok 91 százalékát nyerte el a jelenlegi elnök.

"Teljes értékű tagjai vagyunk az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek. 1997 óta a nemzetközi közvélemény figyelmére is méltó eredményeket értünk el a gazdaság liberalizációjában, mindemellett országunk 130 nemzetisége és 46 különböző vallási csoportosulása békében él. Ez a sokat szenvedett régió megérdemli, hogy az EBESZ elnökét adja"- válaszolta a kritikai hangokra Nazarbajev elnök.

"Támogatjuk, hogy a jövőben közép-ázsiai elnöke legyen az EBESZ-nek, de csak abban az esetben, ha a régió országainak vezetői tartják magukat a szervezet elveihez"- tették hozzá a britek, akik a Krisna tudatú hívőket ért atrocitások miatt még mindig szkeptikusak.

Az EBESZ-csúcson végül az az egyhangú döntés született, hogy 2011-ben megkaphatja az elnökséget Kazahsztán, amennyiben még több belpolitikai reformot végrehajt. Nazarbajev elnök azonban egyelőre mereven ellenáll.

Az ülést követő sajtókonferencián ugyanis megköszönte José Manuel Barrosónak, hogy az Európai Unió támogatja Kazahsztán 2009-es EBESZ elnökségi pályázatát.

Címlapról ajánljuk
Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

A magyar csapat háromgólos hátrányt dolgozott le, aztán már öttel is vezetett, de a második félidőben ismét kiélezetté vált a találkozó a spanyolok ellen a párizsi olimpián. A hajrát a mieink bírták jobban, és 27-24-es győzelemmel biztosan ott vannak a legjobb nyolc között.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×