eur:
394.09
usd:
363.92
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Hogyan kaphatnak a dolgozók nagyobb részt a profitból?

Drezdában megkezdődött a kormányzó Kereszténydemokrata Unió idei kongresszusa. A három napra tervezett tanácskozásoktól főleg szociális jellegű döntéseket várnak, és csaknem biztosan megerősítik a párt elnöki tisztségében Angela Merkel kancellárt.

A berlini koalícióban résztvevő Kereszténydemokrata Unió kongresszusa ezúttal is ökumenikus istentisztelettel kezdődött, amelyen feltűnően sokan vettek részt.

Ez azonban megfigyelők szerint nem annyira a lelki táplálék iránti megnövekedett igényre vezethető vissza, hanem inkább arra, hogy az istentiszteletet az országos gyűjtésből újjáépített, különlegesen szép barokk templomban, a Miasszonyunk dómban tartották.

A három napos drezdai tanácskozáson elsősorban a gazdaság további élénkítéséről lesz szó, ezen belül pedig a küldöttek megvitatják a baden-würtenbergi tartományi kormányfő javaslatát, hogy az alacsony létszámú vállalkozások esetében lazítsák az eddigi felmondási feltételeket, mert ezáltal azok rugalmasabban tudnának reagálni a piaci kihívásokra.

Dolgozói részesedés

További téma az észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök által szorgalmazott változtatás a munkanélküli segély folyósításának meghosszabbítására azoknál, akik több évtizeden át fizették a járulékokat.

Ezzel sokan azért nem értenek egyet, mert úgy vélik, hogy a munkanélküli segély nem függvénye az alkalmazás időtartamának, és hátrányos helyzetet teremt a fiatalabb munkavállalók számára.

További téma a kancellárnak az a terve, hogy adókedvezményekkel ösztönözzék a dolgozói részvényszerzést.

Ezzel Angela Merkel kettős célt szeretne elérni: részben jobban be akarja vonni a dolgozókat vállalataik sikeres működésének biztosításába, részben pedig azt próbálja előmozdítani, hogy az alkalmazottak nagyobb arányban részesedjenek a vállalati nyereségből.

Tudósítók feltételezik, hogy Drezdában - esetleg némi módisítással - valamennyi tervet jóváhagyják. Ezen kívül megválasztják a vezetőséget is.

Politikai körökben biztosra veszik, hogy a kongresszus megerősíti tisztségében a Kereszténydemokrata Unió élén álló Angela Merkelt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×