eur:
394.17
usd:
364.7
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár

A főrendőr és a pedofília

Az egyik brit főrendőr szerint nem egyértelműen pedofilok azok a férfiak, akik 13 éves kislányokkal létesítettek szexuális kapcsolatot. A gyermekvédelmi szolgálatok tiltakoznak.

"Minél közelebb vannak a gyermekek a 16. életévükhöz, annál inkább kérdéses, hogy pedofíliának tekinthető-e, ha szexuálisan közelednek hozzájuk" - állítja Terry Grange, az egyik brit rendőrkapitányság vezetője. Szerinte csak azokat lehet pedofiloknak nevezni, akik serdülőkoruk előtt álló, tehát 13 év alatti gyermekekkel létesítenek szexuális kapcsolatot. A Sunday Times-nak adott interjújában azt is elmondta, hogy a gyermekpornóról szóló törvényt hasonlóan kéne értelmezni.

Terry Grange, aki a brit főparancsnokok szexuális bűnözésért és gyermekvédelemért felelős szervezetének szóvivője is, úgy vélte: mindenki, aki az egészséges szexualitással és szexuális tevékenységgel foglalkozik, ezt nagyon jól tudja.

A gyermekvédelmi szolgálatok ugyanakkor élesen kritizálták Grange kijelentéseit, megfontolatlannak és felelőtlennek nevezve őt.

Később módosított

A rendőri vezető álláspontja szerint meg kell vizsgálni a körülményeket, és ennek alapján kell dönteni az ügyekben. "Lehet, hogy nem kell felelősségre vonni a tettest, lehet, hogy csak hivatalos figyelmeztetést érdemel, és persze el is ítélhetik."

"Nem hiszem, hogy ha egy 15 évesnek 20 vagy akár 30 éves barátja van, azt pedofíliának kell tekinteni" - mondta.

A rendőr később némileg tisztázta álláspontját, és kijelentette, hogy helyesli, ha bűnvádi eljárás alá vonják azokat, akik 13 és 15 év közötti gyerekekkel élnek nemi életet. 13 éves kor alatt a törvény ezt erőszaknak minősíti. "Ha így szól a törvény, el kell fogadnom, hogy itt kezdődik a pedofília" - jelentette ki.

Éles támadások

Michele Elliott a Kidscape, az erőszakos cselekményekkel és szexuális támadásokkal foglalkozó gyermekvédelmi szolgálat vezetője azt állítja: pedofília az, amikor egy felnőtt gyerekekhez vonzódik szexuálisan, gyermeknek pedig a 16 év alattiak számítanak.

"Grange rendkívül felelőtlen ebben az évek óta tartó vitában. Úgy tűnik, hogy ő csak a 13 éven aluli gyerekekkel foglalkozik." - mondja Elliott. "Meggondolatlan. Ez egyáltalán nem számít vitás kérdésnek. Megértem, hogy miért gondolja, hogy a 18 évesek nem pedofilok, ha 15 évesekkel vannak együtt, de a törvény ezt nem így ítéli meg. Nagyon csalódott vagyok, hogy pont ő vélekedik másképp."

Egy másik gyermekvédelmi csoport, az NCH véleménye is hasonlóan kritikus: "Minden olyan hivatalos megnyilatkozás, amely szerint a gyermekpornó csak 12 éves kor alatt számít bűncselekménynek - még ha az személyes vélemény is - haszontalan és felelőtlen. Grange megjegyzései a megértés hiányát mutatják azzal kapcsolatban, hogy milyen pusztító hatása egy szexuális támadásnak egy fiatalra és annak családjára."

A politikusok is elítélik

Politikusok is megszólaltak a kérdésben. Roger Williams, liberális demokrata országgyűlési képviselő szerint a rendőr kijelentése nem segít, inkább ront a jelenlegi helyzeten. A képviselő fontosnak tartja, hogy megvédjék a fiatalkorúakat, mert ők fokozottan ki vannak téve a felnőttek kénye-kedvének, ezért fontos törvényileg is szabályozni a kérdést. "Azzal, hogy kételkedik a pedofília megítélésében, nem segít az ügynek, csak összezavarja az embereket." - mondta Williams.

Címlapról ajánljuk
Óriási teljesítmény: kilencedik lett Mészáros Krisztofer az egyéni összetettben

Óriási teljesítmény: kilencedik lett Mészáros Krisztofer az egyéni összetettben

A hat (szinte) hibátlan gyakorlatot bemutató Mészáros Krisztofer a kilencedik helyen végzett a férfi tornászok egyéni összetett versenyében. Összpontszáma 83,899 lett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Hirtelen hatalmas fordulat volt a forint árfolyamában

Hirtelen hatalmas fordulat volt a forint árfolyamában

A forint szerdán is tovább esett az euróval szemben, a jegyzések 396 felett is jártak, azaz újabb háromhetes mélyponton járt  a magyar fizetőeszköz, aztán késő délután volt egy hirtelen erősödés 394-ig. Ez az esti Fed-döntés előtti, illetve hónap végi pozíciózárásokkal is összefügghetett. A japán jegybank mai váratlan kamatemelése után a jen március óta nem látott csúcsra erősödött a dollárral szemben, ez pedig a carry trade ügyletek miatt nem segíti a magasabb kamatozású devizák erősödését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×