eur:
395.83
usd:
365.44
bux:
74012.72
2024. július 31. szerda Oszkár

Titkos japán bankszámlája van Chirac elnöknek?

A francia elnöki hivatal közleményben kategorikusan cáfolta, hogy Jacques Chirac államfőnek Japánban lenne bankszámlája, miután ismételten erről számolt be a Le Canard Enchainé nevű francia szatirikus hetilap.

A párizsi újság szerdán megjelent számában közölte egy a francia titkosszolgálatnak tulajdonított, 1996. november 11-én keltezett fax másolatát, amelyben az olvasható, hogy Jacques Chirac 1992 óta rendelkezett számlával a hét éve tönkrement Tokyo Sowa Bankban, amelyre összesen 300 millió francia frankot (46 millió eurót) helyeztek egy kulturális alapítványon keresztül.

A hetilap már májusban beszámolt arról, hogy Philippe Rondot tábornok 2001-ben - Chirac titkárának, Dominique de Villepin jelenlegi kormányfőnek a megbízásából - próbálta kideríteni, hogy Lionel Jospin akkori szocialista miniszterelnök nyomoztatott-e a japán számla után. Az államfő azonnal cáfolta a hírt, és környezete rágalomhadjárattal vádolta meg a lapot.

A most közzétett faxot a titkosszolgálat a bankszámlán található összeg megjelölésével a tokiói francia nagykövetséghez intézte.

A Le Canard Enchainé cikkében hangsúlyozta: Jean-Claude Cousseran, a titkosszolgálatok egykori vezetője 2002 januárjában egy jelentésben azt állította, hogy a bankszámla létezéséről szóló faxot a Shunkan Post nevű japán bulvármagazin egyik cikkében megjelent pletykákra alapozták. A francia hetilap szerint azonban ilyen cikk soha nem létezett.

Csütörtökön jelenik meg Karl Laske és Laurent Valdiguié újságírók tollából a Machinations (Machinációk) című kötet, amely szintén foglalkozik a japán számla ügyével.

A szerzők szerint a francia titkosszolgálat Jambage (Lábazat) fedőnevű munkatársának volt hozzáférése a Chirac egyik japán barátja által irányított bank belső dokumentumaihoz, amelyek alapján a titkosszolgálat információit szerezte.

Jacques Chirac 2002-es köztársasági elnöki újraválasztása után a titkosszolgálati vezetőt menesztették állásából.

Címlapról ajánljuk

Sántító ember így még nem vívott – elődöntőben a kardcsapat

Szilágyi Áron, Szatmári András és Gémesi Csanád – a nagy hármas 45-38-ra nyert az olaszok ellen a kardcsapatok negyeddöntőben, s bejutott a legjobb négy közé.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 31. 13:21
×
×
×
×