eur:
395.45
usd:
365.45
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Botrány: egymásnak estek a jelképek miatt Európában

Franciaország hivatalosan panaszt tett Brüsszelben az Európai Unió létrejöttét eredményező együttműködés 50. évfordulójának megünneplésére kiválasztott logó miatt.

A francia kormány szerint a jelkép, amely az angol together szó gyermekrajzi ábrázolása (a teljes szöveg: together since 1957 - együtt 1957 óta), nem jelképezi az európai egységet.

A 200 ezer euróba (52 millió forint) kerülő pályázaton kiválasztott győztes alkotást - egy lengyel művészdiák tervét - már a francia bírálat előtt is sokat kritizálták, például azért, mert az első verziója csak angol nyelven létezett.

A francia Európa-ügyi miniszter szerint a logó nem fejezi ki az európai egységet, ugyanis ha a terveknek megfelelően minden nyelvre lefordítják, akkor minden országban másképpen néz majd ki.

A francia filozófus, Barbara Cassin egyebek mellett azért bírálta az alkotást, mert az szerinte nagyon hasonlít a Google internetes kereső emblémájára, a bekeretezett r pedig azt sugallja, mintha az unió egy kereskedelmi termék lenne.

A németek terveznek sajátot

Margot Wallström, az Európai Bizottság svéd kommunikációs biztosa viszont megvédte a választást, szerinte az szerencsésen ötvözi a logót a jelmondattal.

A németek viszont ugyancsak nincsenek megelégedve a brüsszeli választással, és mivel az ünnep idején ők töltik be a közösség soros elnöki tisztét, saját logót terveznek.

Európa hosszú ideje küzd a szimbólumokkal: 1998-ban Olaszország támadta Nagy-Britanniát, amiért egy pizza szerepelt a brit elnökség emblémájában, és az euró érmék közösségi oldalát is csak hosszas viták után hagyták jóvá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×