eur:
395.45
usd:
365.45
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Meghalt az arc nélküli ember - képpel

Nyolcvanhárom éves korában, álmában elhunyt Markus Wolf, az egykori NDK hírszerzési főnöke. A csak "arc nélküli embernek" becézett férfi a '60-as évektől 1986-ig állt a keletnémet állambiztonsági minisztérium (Stasi) külföldi felderítési osztályának élén.

Visszaemlékezéseit több könyvben tette közé, amelyek sorban felkerültek a bestseller-listára. Írásaiban hangoztatta, hogy a Szovjetunióban a 80-as évek második felében beindult peresztrojka hatására maga is átértékelte a keletnémet rendszer működését és 1986-ben megvált a hírhedt Stasi külföldi tevékenységének irányításától.

Előtte több, mint 25 éven állt a keletnémet titkosszolgálat hírszerző részlegének élén és munkáját annyira eredményesen végezte, hogy a nyugati elhárításnak csupán 1982-ben Stockholmban sikerült lencsevégre kapnia.

A leglátványosabb akció

Alighanem leglátványosabb akciója az volt, amikor Willy Brandt néhai kancellár legközelebbi munkatársi körébe sikerült Günter Guillaume-ot beépítenie, akinek leleplezése nyomán a kancellár 1974-ben lemondott tisztségéről.

Markus Wolf baloldali értelmiségi családban született és a 30-as évektől Moszkvában élt.

Walter Ulbricht köréhez tartott és vele együtt tért vissza Kelet-Berlinbe, ahol hamarosan magas beosztást kapott a hírszerzésben és mint tábornok vonult nyugalomba.

A CIA is megkereste

A rendszerváltást megelőző hónapokban szembe került Eric Honecker akkori állam- és pártvezetővel, és a berlini fal megnyitását megelőző tömegmegmozduláson a tüntetők élére állt.

A kettéosztott Németország végnapjai alatt állítása szerint megkereste a CIA és egy kalifornai ház és hatalmas fizetés ígéretével az Egyesült Államokba próbálta csábítani.

Õ azonban visszautasította az ajánlatot, mondván: soha nem hagyná cserben az ügynökeit.

Az arc nélküli ember

Markus Wolf a hidegháború után megjelentette emlékiratait, amely címe korábbi ragadványneve nyomán Az arc nélküli ember lett.

Ennek ellenére Németország újraegyesülése előtt Honeckerrel együtt Moszkvába szökött, majd hónapokkal később Ausztrián keresztül hazatért. 1993-ben hazaárulás vádjával 6 évi börtönre ítélték, amelyet azonban felfüggesztettek ezért ideiglenesen szabadlábra került.

Az "arc nélküli ember" berlini otthonában hunyt el csütörtökre virradó éjszaka.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×