eur:
395.38
usd:
365.61
bux:
73475.88
2024. július 31. szerda Oszkár

"Az emberek egyre kevésbé ülnek fel a politikai propagandának"

Az Európai Unió médiabiztosa szerint a politikusoknak a közszolgálati média közelébe se lenne szabad menniük. Viviane Reding az InfoRádiónak azt mondta: Nyugat-Európában évtizedes kemény munkával alakult ki független közszolgálati média, az új demokráciákban ugyanakkor egyelőre válságban van a közszolgálatiság.

Milyen a közszolgálati média és a politikusok ideális viszonya?

Válságban van a közszolgálati média, de csak azokban az országokban, ahol még új a demokrácia. Egy jól működő közszolgálat nagyban függ a pártok és a politika egészének kultúrájától. A politikusoknak a közszolgálati média közelébe se lenne szabad menniük, mert annak függetlennek kell lennie. A közszolgálati médiának teret kell biztosítania az ellenzéknek, a többségnek és a kisebbségi kultúráknak is, de mindezt politikai háttér nélkül.

Az Európai Unió hogyan tud segíteni ezeknek az új demokráciáknak?

Egyelőre vizsgáljuk, hogy mit tehetünk. Az biztos, hogy a tagállamok kevés pénzt fektetnek a közszolgálati médiába. Remélem, hogy erre Magyarországon is rájönnek a politikusok. A kormányzat minden egyes szereplőjének látnia kell, hogy csakis a jó minőségű, jól működő, és - ami a lényeg - független közszolgálati média kialakítására törekedhetnek.

Magyarországtól eltekintve hol hagy még kívánnivalót maga után a közszolgálati média működése?


A régóta demokratikus keretek között élő országokban évtizedek kemény munkájának köszönhetően működik a közszolgálati média. Nyugaton az állampolgárok elégedettek a médiával, mert fontos, hogy ott az állampolgárokról szól a közszolgálat, és nem a pártpropagandáról. Az új demokráciák viszont küzdenek ezzel, a megoldást azonban csak egy új politikai kultúra nyújthat, és ennek érdekében politikai konszenzusra és nem politikai harcra van szükség.

De a politikusok miért törekednének a saját befolyásuk csökkentésére?

Vannak olyanok, akik, ha belázasodnak, a hőmérőre lesznek mérgesek, mert az nem azt mutatja, amit látni szeretnének. Pedig nyilvánvalóan nem a hőmérő a probléma, hanem a láz. Ugyanígy kijelenthető, hogy a politikusoknak érdeke lenne egy demokratikus, kiegyensúlyozott közszolgálati média, így nem kerülnének négy évente, a kormányváltáskor kellemetlen helyzetbe. Ráadásul a demokrácia előrehaladtával az emberek is egyre kevésbé ülnek fel a kormányzati, vagy pártpropagandának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni

Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: "Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni"

"Ahová Milák Kristóf odaáll, nyer" - foglalta össze röviden a nyilvánosság számára nehezen megfejthető rejtélyt Sós Csaba úszókapitány. Állítja, 60 éve van az úszósportban, de ilyet még nem látott, mint ami most történik, és amire szerda este fél 9 után sor kerül - a 200 m pillangó döntőjében. Németh Nándor esti döntőjéről is szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Két vállalkozás, a Green Energy Investhor Zrt. és az Euronergy Arrabona Kft., építheti meg a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vadosfa közelében azt a gigantikus, összesen 695 megawatt kapacitású szélerőműparkot, amelyre az egész országban csak egyetlen csatlakozási ponton adott lehetőséget tavasszal a kormány – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal oldalán elérhető adatbázisból. Ez megerősítette a Portfolio tavasszal megírt értesülését, hogy Győr közelében valósulhat meg a projekt, közvetlenül a nagyfeszültségű hálózatra csatlakoztatva.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×