eur:
395.28
usd:
365.61
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

A síközpontok semmit sem bíznak a véletlenre

A szlovákiai Magas Tátrában már leesett az első hó. A téli központokban javában folynak az előkészületek a sí idény megnyitására.

Míg a Lomnici-csúcson már több mint 40 centiméteres a hó vastagsága, az alacsonyabban fekvő helyeken így a Kőpataki-tónál vagy a Csorba-tónál még csak néhány centiméter hullott.

A síközpontokban semmit sem bíznak a véletlenre és a hideg időt kihasználva már kedd óta több helyen beindították a hóágyúkat, melyek éjjel-nappal gyártják a műhót. A Csorba-tónál, már néhány nap múlva elegendő műhó lesz a síelésre, de a hivatalos idénynyitóra csak az első decemberi hétvégén kerül sor. A nyáron ismét komoly beruházásokat hajtottak végre a szlovákiai hegyekben, több mint 350 millió koronát, azaz csaknem 3 milliárd forintot fordítottak új sífelvonók építésére.

Árva térségében két helyen is épült új négyüléses sílift, Körmöcbánya környékén pedig korszerűsítették a krahulei síközpontot, ahol szintén négyüléses felvonó épült. Az invesztíciók paradox módon ezúttal elkerülték a Magas Tátrát, ahol a külföldi beruházóknak egyelőre nem sikerült megegyezniük a környezetvédőkkel, és nem kaptak engedélyt a merész, nagyvonalú tervek megvalósítására. Ezek közé tartozik a Kőpataki-tótol Tátralomncig vezető lesiklópálya építése, melyet egyelőre a környezetvédelmi minisztérium nem engedélyezett.

A szakemberek azt állítják, az infrastruktúra javítása nélkül elképzelhetetlen a tátrai idegenforgalom fellendítése, a környezetvédők szerint az óriáshegység már most túlzsúfolt, ezért a további fejlesztésnek kedvezőtlen hatása lenne a természetre. A kérdést a kormánynak kell majd eldöntenie.

Fontos információ a Magas Tátrába készülő látogatók számára, hogy biztonsági okokból mától egészen június 15-ig lezárták a hegyi menházak fölött vezető turistautakat, a tilalom megszegéséért komoly pénzbírság jár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magyarország–Spanyolország 7-10

Férfi vízilabda élőben
Magyarország–Spanyolország 7-10

A magyar férfi vízilabda-válogatott Spanyolország ellen játssza második csoportmérkőzését a párizsi olimpián. A mi hatosunkban két mérkőzést már lejátszottak kedden, az ausztrálok bombameglepetésre 8-3-ra verték a formán kívüli szerbeket, a franciák 14-13-ra a vasárnap a szerbeket megszorongató japánokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×