eur:
395.14
usd:
365.5
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Mit üzent a német kancellár Orbán Viktornak?

Berlinben Orbán Viktor csütörtökön közel 45 perces megbeszélést folytatott a kancellárral. Angela Merkel a tanácskozást követően nem nyilatkozott, annyi azonban kiszivárgott, hogy a kancellár közölte: a német államfő és az Európai Bizottság elnöke is a magyar kormány meghívására érkezett Budapestre.

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke a berlini koalícióban résztvevő kereszténypártokhoz közel álló Adenauer Alapítvány meghívására érkezett a német fővárosba, ahol beszédet mondott az Alapítványnak az 1956-os szabadságharc fél évszázados évfordulójára rendezett ünnepségén.

Ezen kérte a német és uniós vezetőket, hogy november 4-ét, a felkelés eltiprására indított szovjet támadás megkezdésének időpontját nyilvánítsák a kommunizmus áldozatainak napjává.

Orbán Viktor Berlinben felkereste Helmut Kohl volt kancellárt, majd közel három-negyedórás eszmecserét folytatott Angela Merkellel.

A Fidesz elnöke a német kancellárnak is megismételte a magyar ellenzék azon álláspontját, amely szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a történtek után aligha maradhat hivatalban. Kifejtette azt is, hogy Magyarország a jelenlegi helyzetben nem is gondolhat újabb választások kiírására ezért a válságot a szocialistáknak kell megoldaniuk.

A német kancellárnak is megismételte korábbi javaslatát limitált szakértői és technokrata kormány alakítására. Orbán Viktor Angela Merkelnél is síkraszállt népszavazás megtartása mellett, amelyen a lakosság véleményt nyilváníthatna az úgymond kormányzati hazugságokról

Diplomáciai források szerint a kancellár emlékeztette Orbán Viktort arra, hogy mind a német államfő, mind pedig az Európai Unió bizottságának elnöke a kormány által rendezett 56-os emlékünnepélyen vett részt Budapesten, amit üzenetértékűnek is fel lehet fogni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: ilyenre emberemlékezet óta nem volt példa olimpián

A szövetségi kapitány szerint mindenki tartalékol az előfutamokban, de Milák Kristóf bemutatkozása biztató volt 200 pillangón a párizsi olimpia úszóversenyein.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×