eur:
394.5
usd:
364.46
bux:
73773.41
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Egyre fogy Amerika ideje - még másfél év?

Egyre több jel mutat az Egyesült Államok Irakkal kapcsolatos stratégiájának jelentős megváltozására. Politikusok egész hada sürgeti egy kivonulási terv megalkotását, az iraki parancsnok szerint pedig 12-18 hónap múlva lehetőség lesz az amerikai csapatok létszámának jelentős csökkentésére.

George Casey tábornok, az Irakban állomásozó amerikai csapatok parancsnoka kijelentette: az iraki biztonsági erőket 75 százalékban már megfelelően kiképezték. A tábornok szerint az iraki csapatok 12-18 hónap múlva nagyrészt képesek lesznek az ország biztonságának szavatolására, bár emellett szükség lesz bizonyos mértékű amerikai jelenlétre.

Zalmay Khalilzad, a bagdadi amerikai nagykövet pedig politikai lépések sorozatát vázolta, amely reményei szerint politikai oldalról teremti meg az amerikai csapatkivonás feltételeit. Az állítólag az iraki miniszterelnök által is jóváhagyott terv a milíciák lefegyverzését, a lázadóknak tett békeajánlatot, és az olajbevételek méltányos megosztását irányozza elő.

Noha George Bush elnök számos alkalommal kijelentette, hogy nincs szándékában változtatni Irak-politikáján, egyre többen vannak, akik szerint ez elkerülhetetlen, köztük a Republikánus Párt prominens politikusai is.

Megfigyelők szerint a bagdadi nagykövet és az iraki parancsnok nyilatkozata egy gondosan megkoreografált lépéssorozat része, amely lehetővé teszi az iraki politika megváltoztatását anélkül, hogy az elnöknek be kellene ismernie tévedéseit.

A helyzet jelenleg Amerika szempontjából kritikus, nem sokkal a november 7-ei kongresszusi választások előtt. Októberben már 90 amerikai katonát öltek meg Irakban, az iraki áldozatok száma pedig minimum százzal nő naponta.

Címlapról ajánljuk
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.

Kökény Beatrix: A mostani generáció már lazább, nem izgulják túl

A korábbi Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó szerint a mostani női válogatottnak már megvan a hite, mentális is erősebb. Párizsban beszélt arról is, milyen meccsre számít Angola ellen és hogyan élte meg gyermeke, Imre Bence berobbanását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×