eur:
394.5
usd:
364.46
bux:
73773.41
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Egy államfő szerint "kissé furcsa volt a hangulat" a Kossuth téren

A szlovákiai sajtó is vezető helyen számol be a budapesti eseményekről. A lapok azonban többnyire csak a történtek leírására szorítkoznak, és nem kommentálják az utcai zavargásokat. A szlovák elnök ugyanakkor az egyik lapnak nyilatkozva "kissé furcsának" nevezte a Kossuth téri ünnepség hangulatát.

Az országos szlovákiai napilapok címlapon számolnak be az 1956-os magyar forradalom évfordulójára rendezett ünnepségekről és az azokat kísérő utcai zavargásokról.

A tévék és a rádiók kedd reggeli tudósításaikban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kijelentését idézik, amelyben a tüntetőket a többséget terrorizáló agresszív kisebbségnek nevezte.

A legtöbb lap kiemelte: a kormányellenes tüntetések pont akkor fokozódtak és torkollottak erőszakba, amikor több mint 50 ország képviselője volt Budapesten az 56-os magyar forradalom 50. évfordulójának ünnepségein.

A Pravda írásában kiemeli, hogy tovább mélyült a szakadék a két tábor, a jobboldal és a baloldal között.

Az Új Szó címlapon, majd két teljes oldalon számol be a történtekről. A cikk sokatmondó címe tömören így értékeli a történteket: "Szégyen Budapesten".

A SME rövid interjút közöl Ivan Gasparovic államfővel, aki részt vett a budapesti ünnepségen.

Gasparovic "kissé furcsának" nevezte a Kossuth téren tapasztalt hangulatot. Kifogásolta, hogy a koszorúzáson csak a hivatalos vendégek és a díszszázad volt jelen, hiányolta a spontán közönséget, amely nyilván szintén tisztelegni akart volna az '56-os hősök emléke előtt.

Gasparovic nem volt hajlandó értékelni a magyarországi belpolitikai helyzetet.

Mint mondta: ez a magyarok belügye, és minél előbb megoldódik, annál jobb lesz Magyarország, valamint a szomszédos országok, sőt egész Európa számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.

Kökény Beatrix: A mostani generáció már lazább, nem izgulják túl

A korábbi Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó szerint a mostani női válogatottnak már megvan a hite, mentális is erősebb. Párizsban beszélt arról is, milyen meccsre számít Angola ellen és hogyan élte meg gyermeke, Imre Bence berobbanását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×