eur:
392.67
usd:
363
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

A Szabadság dühe és a brit trónörökös

Az 1956-os magyar forradalom évfordulóján Angliában könyvek jelentek meg, filmeket mutattak be és számos megemlékezést tartanak. Emlékezo fogadást rendez Károly herceg is a St James's palotában. Londonból Sárközi Mátyás tudósít.

A forradalom kirobbanásának napján mutatja be a történelmi eseményről szóló filmjét a BBC, amelyet közösen készített a francia Arte televízióval, angol és francia nyelven.

Mark Kidel és munkatársai sok, eddig szinte ismeretlen korabeli filmfelvételt gyűjtöttek össze és megszólaltatták a forradalom immár Londonban és Párizsban élő hajdani résztvevőit, szemtanúit is.

Victor Sebestyén, akit karonülő kisgyerekként hoztak át 1956 novemberében az osztrák-magyar határon, Angliában ismert újságíró lett. Õ Twelve Days - Tizenkét nap címmel írt könyvet a forradalomról, alapos kutatómunka eredményeképpen. A kötetet, amely levéltári anyagok feltárásával az amerikai hivatalos reagálást részletesen elemzi, Amerikában is kiadják.

London legnagyobb kulturális központjában, a Barbicanban 1956 emlékére magyar filmfesztivál volt. Bemutatták többek közt Mészáros Márta Temetetlen halott és Bereményi Géza Eldorádó című filmalkotását, mindkét rendezővel beszélgetés volt a vetítés után.

Telt ház volt Colin Keith Gray és Megan Raney Aaron dokumentumfilmjének a nagy-britanniai premierjén is, amely A szabadság dühe címmel, az 1956-os olimpia véres magyar-szovjet vízilabda mérkőzése nyomán mutatja be a forradalmat, párjaként Andy Vajna hasonló témájú játékfilmjének. A kanadai rendezők szerint a két film jól kiegészíti egymást.

A Barbicanban londoni magyar írók 1956-tal kapcsolatos írásaiból, verseiből angol nyelvű estet tartottak. Részletek hangzottak el Tibor Fischer, George Szirtes, Gömöri György és Vizinczey István műveiből.

A magyar forradalom ötvenedik évfordulóján fogadást adott a brit parlament házelnöke, beszédet mondott a magyar országgyűlés elnökhelyettese, Mandur László is. Az angliai magyarság emlékező estjének Sir Bryan Cartledge történész, volt budapesti és moszkvai brit nagykövet lesz a dísz-szónoka.

Novemberben, a londoni St James's palotában, a félévszázados évforduló alkalmából, hangversennyel összekötött fogadást ad Károly herceg, a trónörökös, és hitvese Camilla cornwalli hercegnő. Meghívták az 1956 óta Angliában élő magyarok képviselőit is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.

Kalas Vivien: a politikai viták miatt súlytalanabb pozíciót kaphat az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér

A biztosl portfóliók elosztásánál számítani fog, hogy vita van Magyarország és az Európai Unió között, és a magyar kormányfő és a magyar kormánypárti képviselők nem támogatták Ursula von der Leyen újraválasztását – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×