eur:
393.17
usd:
354
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

A parlament előtt a szlovák kormányprogram

Robert Fico szlovák miniszterelnök a parlament elé terjeszti kormányának programját. Az ellenzék szerint a program felületes, nem tartalmaz konkrét tényeket és megvalósítása komoly gondokat okozhat a költségvetési egyensúly betartásánál. A törvényhozás várhatóan csütörtökön este szavaz a program elfogadásáról.

Független elemzők szerint meglehetősen ellentmondásos a hárompárti kormánykoalíció programnyilatkozata. A legnagyobb kormánypárt, a Robert Fico vezette SMER tartotta magát populista választási programjához, ám több esetben a vártnál realisztikusabb hangnemet választott. Az előző Dzurinda-kormány gazdasági intézkedéseit nem utasítja el teljesen, sőt némely vonatkozásban vállalja azok folytatását.

A Fico-kabinet tartani kívánja az euró bevezetésének 2009-es céldátumát, annak ellenére, hogy a szociális és egészségügyi kiadások emelését helyezi kilátásba. Gazdasági szakértők szerint a programból nem világos, milyen forrásokból kívánják Ficóék fedezni a többletkiadásokat - mondta el az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

A kormány nem törli el az egyenadót sem, pedig a SMER választási hadjárata során gyakran emlegette az adóreform felülbírálását. A programban több homályos utalás is olvasható arról, hogy a kormány nagyobb adóval kívánja sújtani a magasabb jövedelmeket és készül az úgynevezett milliomos adó, valamint a korábban már eltörölt ajándékozási adó bevezetésére is.

Külpolitikai téren Fico beváltja korábbi ígéretét és Szlovákia belátható időn belül kivonja katonáit Irakból.

Ami a kisebbségeket illeti, nagy meglepetésre a kormányprogramba került a kisebbségügyi hivatal létrehozása, amit korábban Csáky Pál miniszterelnök-helyettes is szorgalmazott. Lesz törvény a kultúrák finanszírozásáról is, ennek egyik fejezete, úgy ahogy azt a Magyar Koalíció Pártja már évek óta szorgalmazta, a nemzetiségi kultúrák támogatásáról fog szólni.

Az 50 oldalas dokumentumot Robert Fico olvassa fel a parlamentben, majd csütörtökig félbeszakítják a plenáris ülést, hogy az egyes bizottságok is megvitathassák a programot. A vitát követően a törvényhozás várhatóan csütörtökön este vagy pénteken szavaz elfogadásáról. Az ellenzék már jelezte, nem támogatja a kormányprogramot, ám elfogadása biztosra vehető, hisz a 150 tagú törvényhozásban a kormánykoalíció 85 szavazattal bír.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×