eur:
396.97
usd:
359.37
bux:
0
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Szlovákiában eluralkodhat a magyarellenesség

Ha a két hét múlva esedékes választás nyomán a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) bejut a parlamentbe, el kell búcsúzni attól a "relatív nyugalomtól" amely most már jó néhány éve jellemzi a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségek körül kialakult állapotot - vélekedett Bugár Béla.

A Magyar Koalíció Pártjának elnöke, a szlovák parlament megbízott házelnöke vasárnap a TASR hírügynökségnek nyilatkozva emlékeztetett azokra az időkre, amikor a Ján Slota vezette SNS a Vladimír Meciar pártjával, a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal (HZDS) együtt kormányozva igen nagy vehemenciával tartotta tűzben a magyarellenes vasakat.

"Mondhattunk akkor bármit, beszélhettünk a virágkertészetről, vagy a mezőgazdaságról, a reagálás mindig magyarellenes volt" - emlékezett vissza Bugár azokra az időkre, amikor a szlovák kormánypártok az akkori - azóta egy párttá, az MKP-vé fuzionált - magyar pártok minden megszólalásába belekötöttek.

Bugár szerint ez a veszély most ismét fennáll, amit elsődlegesen Ján Slota és mások magyarellenes kirohanásai már előre jeleznek.

Mivel Slota pártja a választás nyomán most várhatóan visszaküzdi magát a parlamentbe, Bugár attól tart, hogy "a törvényhozás területén a nemzetiségi és etnikai kérdésekben visszaélésektől lehet majd tartani."

De nincs mit tenni, ha a választópolgárok egy része úgy szavaz majd, hogy ez be is következik - tette hozzá és megjegyezte: sajnálatos, hogy Slota pártjának választási programja a magyarellenességen kívül gyakorlatilag semmi egyebet nem kínál.

Az MKP elnöke azonban elképzelhetetlennek tartja, hogy az SNS a parlamenti pozíción túlmenően még kormányzati szerephez is jusson. Szerinte az SNS-t "egyetlen párt sem vállalja fel."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Hatalmas szövetségesre leltek az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Hatalmas szövetségesre leltek az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kurt Campbell, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese kedden azt mondta, Kína „nagyon jelentős” segítséget nyújt Oroszországnak hadigépezete megerősítéséhez, utóbbi pedig cserébe átadja a tengeralattjárókra és rakétákra vonatkozó, szigorúan őrzött katonai technológiáját – írja a Politico. 24 órán belül négy ukrán települést is elfoglalt az orosz hadsereg, köztük egy kisebb méretű várost. 2022 óta nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi települést meghódítottak volna az orosz támadók Ukrajnában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×