eur:
396.94
usd:
359.6
bux:
0
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Cukorka aranyért

Az iráni elnök elutasította az urándúsítási program leállításáért cserébe ajánlott könnyűvizes atomreaktor építését. Az Európai Unió tovább próbálkozik.

Mahmúd Ahmadinezsád szerint az Európai Uniót képviselő Németország, Nagy-Britannia és Franciaország ajánlatának elfogadása Teherán számára annyit jelentene, mintha cukorkát kapnának aranyért.

Az iráni államfő figyelmeztetett: ne kényszerítsenek országokat olyan helyzetbe, hogy kénytelen legyenek felmondani az atomsorompó-szerződést.

Urándúsítás helyett könnyűvizes reaktor

Brüsszeli források szerint Nagy-Britannia, Németország és Franciaország könnyűvizes atomreaktort ajánlana fel Iránnak az urándúsítási program felfüggesztéséért cserébe.

Az Európai Unió képviseletében tárgyaló három ország a tervek szerint pénteken vitatja meg orosz és kínai kollégáikkal az erről szóló javaslatcsomagot. A tervezet célja, hogy Teherán teljesen hagyjon fel az urándúsítással.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió azzal vádolja Iránt, hogy nukleáris fegyver létrehozására törekszik, Teherán azonban azt hangsúlyozza, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál.

Címlapról ajánljuk

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Bár tegnap a tőzsdék visszapattantak a múlt heti esésből, a lendület úgy tűnik, hogy nem tartott sokáig. Az ázsiai tőzsdék ugyan nagyrészt emelkedtek a vártnál jobb kínai külkereskedelmi statisztikákat követően, ugyanez nem mondható el az európai határidős indexekről, amelyek így iránykeresést vetítenek előre a mai piacnyitásra. Ma jön a magyar inflációs adat, az elemzők várakozása szerint csökkenhetett augusztusban az éves infláció mértéke.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×