eur:
396.74
usd:
359.42
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Fegyvereladási embargó Venezuela ellen

Az Egyesült Államok fegyvereladási embargót rendelt el Venezuela ellen, mivel a kormány szerint a dél-amerikai ország nem támogatja a terrorizmus elleni nemzetközi harcot.

A washingtoni külügyminisztérium tisztségviselői felrótták a Hugo Chávez elnök vezette caracasi kormánynak, hogy menedéket nyújt két kolumbiai baloldali gerillaszervezetnek.

Hugo Chávez populista venezuelai elnök a minap egy caracasi nagygyűlésen azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy Venezuela megszállását fontolgatja, és az országnak több fegyverre van szüksége, valamint egymillió jól felszerelt és felfegyverzett férfira és nőre.

Chávez hétfőn londoni magánlátogatásán népirtással vádolta George Bush amerikai elnököt, Irakot pedig a XXI. század Vietnamjának nevezte.

A venezuelai államfő azt is kijelentette, hogy a kőolaj ára 100 dollárra, vagy még magasabbra emelkedne, ha az Egyesült Államok támadást indítana Irán ellen.

Címlapról ajánljuk

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai

Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai

Miközben a csapból is az európai gazdaság gyengélkedése folyik, Spanyolország olyan növekedési számokat produkál, amelyek még válságoktól mentes időben is jónak számítanának, nemhogy az energiaválság, az infláció, a magas kamatok és a globális lassulás éveiben. A magas növekedés ráadásul kifejezetten egészséges szerkezetben, relatíve jó egyensúlyi mutatók mellett valósul meg. Európa negyedik legnagyobb gazdasága jó eredményeit leginkább annak köszönheti, hogy profitál az európai fogyasztás átalakuló szerkezetéből: a turizmus sosem pörgött ennyire Európában, és ennek Spanyolország az egyik legnagyobb nyertese. A növekedési sikersztori láttán érthetetlennek tűnik, hogy a helyi lakosok miért pont most üzentek hadat a turistáknak, hiszen a külföldiek elriasztásával saját fejlődési kilátásaikat rombolják. Pedig fejlődni még van hova, és ez – más tényezőkkel együtt – azért erősen árnyalja az ország gazdaságáról alkotott pozitív képet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×