eur:
395.84
usd:
358.5
bux:
72055.6
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Percenként tíz gyerek hal éhen

A világon percenként 10 gyerek esik az alultápláltság áldozatául, a fejlődő országokban élő gyermekeknek több mint negyede túlságosan sovány, és az elégtelen táplálkozás miatt különböző betegségekben szenved. Vannak olyan területek, ahol az 5 év alattiak közel fele alultáplált - áll egy friss ENSZ-jelentésben.

Míg néhány országnak, többek között Kínának, és a latin-amerikai államoknak sikerült visszaszorítaniuk a gyermekéhezést, a probléma globális felszámolása sokkal lassabban halad, mint ami az ENSZ millenniumi céljainak eléréséhez szükséges volna.

A 146 millió alultáplált gyerek háromnegyede 10 országban él. Indiában található a világ éhező gyerekeinek több mint egyharmada, számuk ugyanis eléri az 57 milliót. Bangladesben és Pakisztánban további 8-8 millió gyerek nem jut megfelelő táplálékhoz.

Afrikában nő a számuk

Míg azonban Ázsia déli részén legalább már csökkenő tendenciát mutat a gyermekéhezés, addig Afrikában még mindig emelkedik az alultáplált gyermekek aránya. Burundiban a gyerekek 57 százaléka visszamaradott a növekedésben, Dél-Afrikában pedig az alultáplált gyermekek aránya évi 5 százalékkal nő.

Az ENSZ tagállamai 2000-ben a mellett kötelezték el magukat, hogy 2015-re az éhezők arányát a felére csökkentik a világon. Ahhoz, hogy ezt sikerüljön elérni, az érintett országokban évi 2,8 százalékkal kellene csökkenteni az éhezők arányát. Ehhez képest az átlagos évi javulás jelenleg csupán 1,7 százalék.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×