eur:
394.02
usd:
363.99
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár

New Orleans: karnevál a romokon

Csonka formában ugyan, de megtartja híres Mardi Gras fesztiválját a Katrina hurrikán augusztusi pusztítása után még mindig romokban heverő New Orleans. A szombaton kezdődő, idén csak 8 napos karneválra a szokásos látogatótömegnek csak a felét várják.

Bár a fesztiválnegyedet sikerült rendbe hozni, gyakorlatilag "színfalak között" zajlik majd az ünneplés és a felvonulás, hiszen New Orleans-ban még mindig 50 millió tonna törmelék vár elszállításra. A város sok része élettelen senki földje, és a lakosságnak még csak az egyharmada tért vissza.

A körülmények miatt nem mindenki gondolja helyénvalónak, hogy több mint egy héten át önfeledten ünnepeljen a város.

A Mardi Gras fesztivál költségei ráadásul a város újjáépítésétől veszik el a pénzt - mondják a kritikusok.

Az anyagiak azonban pont az egyik legsúlyosabb érvnek számítottak a városvezetés azon döntése mellett, hogy az idén is rendezzék meg a fesztivált.

Az általában 12 napos ünnepségsorozat ugyanis normál esetben egymillió látogatót vonz, és több mint egymilliárd dollár bevételt jelent New Orleans-nak.

Bár az idén csak 150 millió dollár hasznot várnak, ez is rendkívül nagy segítséget jelentene a komoly anyagi gondokkal küzdő városnak.

A fesztivál megrendezésének támogatói azonban nem csak anyagi, hanem pszichológiai okokkal is érvelnek.

Azt mondják, hogy a Mardi Gras felvonulás olyan lesz az idén, mint egy csoportterápia, és megmutatja, hogy New Orleans visszatért, és nem hagyja legyőzni magát.

Címlapról ajánljuk

Milák Kristóf ezüstérmet szerzett 200 méteres pillangóúszásban

Ahogy Tokióban 3 évvel ezelőtt, Tárnok 24 esztendős büszkesége a 200 méteres férfi pillangóúszás olimpiai aranyérmének megszerzésére készült Párizsban is. 150 méterig minden rendben is volt, de a nagy rivális Léon Marchand ellenállhatatlan hajrát produkált.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×