eur:
395.38
usd:
365.61
bux:
73475.88
2024. július 31. szerda Oszkár

Bush: történelmi küldetés a zsarnokság felszámolása

Az amerikai elnök szerint az Egyesült Államok történelmi küldetése a zsarnokság felszámolása. George Bush a kongresszusban mondott évértékelő beszédében hangsúlyozta: Amerika biztonsága függ ettől. A béke biztosításának Bush elnök szerint az az egyedüli útja, ha az Egyesült Államok vezető szerepet vállal a világon.

George Bush amerikai elnök a kongresszus előtt elmondott beszédében figyelmeztetett arra, hogy a terroristák Irakban meg akarják kaparintani a hatalmat, hogy onnan támadásokat indítsanak Amerika és a világ ellen. Hangsúlyozta, hogy Irak három év alatt a diktatúrától eljutott az alkotmányig és a választásokig. George Bush a magyar idő szerint szerda hajnalban elmondott beszédében leszögezte, hogy bízik a győzelemben.

Az amerikai katonák számát annak mértékében csökkentik, ahogyan az iraki erők átveszik a feladatot tőlük. Szerinte a gyors kivonulással olyan terroristák juthatnak az ország élére mint Oszama bin-Laden és Abu Muszad az-Zarkávi.

A közel-keleti helyzetről

Az elnök hangsúlyozta, hogy Amerika támogatja a demokratikus reformokat. A választások alapvető fontosságúak, de csak a kezdetet jelentik. A palesztinok szavaztak, a Hamász vezetőinek most el kell ismerniük Izraelt, le kell szerelniük, el kell utasítaniuk a terrorizmust és a tartós békéért kell munkálkodniuk.

Bush elnök Iránról

Iránról szólva úgy fogalmazott, hogy jelenleg egy szűk klerikális elit tartja fogva túszként az országot. Ismét felszólította Teheránt, hagyjon fel a terroristák támogatásával. Azt is hangoztatta, hogy nukleáris ambícióival az iráni rezsim az egész világgal dacol, amely azonban nem engedheti meg, hogy atomfegyverekre tegyen szert.

Gyorsan növekvő gazdaság, új munkahelyek

{{keretes_cim}}

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint nem volt új elem George Bush amerikai elnök évértékelő beszédében. Az egyetemi tanár azt mondta: külpolitikai kérdésekben túlzottan optimista volt Bush elnök, figyelmen kívül hagyta Afganisztán és Irak valódi állapotát; a kőolaj-behozatal 75 százalékos csökkentéséről szóló 20 éves terv pedig nem tűnik hihetőnek.

Kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak erősítenie kell vezető gazdasági szerepét a világon. A gazdaság gyorsabban növekszik, mint bármely ipari államban. Az elmúlt két és fél évben 4,6 millió új munkahelyet teremtettek, többet, mint Japán és az Európai Unió együttvéve. Amerika azonban nem lehet önelégült olyan versenytársak mellett, mint Kína, vagy India.

Az elnök hangsúlyozta, hogy 2025-re 75 százalékkal kell csökkenteni kell a közel-keleti kőolajimport, egyebek között alternatív üzemanyagok kifejlesztésével, így hat éven belül versenyképessé kell tenni az etanolt.

A demokraták szerint Bush hiteltelen

Az ellenzéki demokrata párt politikusai bírálták George Bush beszédét, hangsúlyozva: az országot lehet jobban is vezetni, mint ahogy azt a Fehér Ház mostani gazdája teszi.

Harry Reid, a szenátus demokrata párti frakcióvezetője hiteltelennek nevezte az amerikai elnök beszédének azon részét, mely az ország biztonságosabbá tételéről és az energetikai függőség csökkentéséről szólt.

Howard Dean, a Demokrata Párt országos elnöke azzal vádolta Bush elnököt, hogy az amerikaiakban el akarja ültetni a félelmet és meg akarja osztani őket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni

Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: "Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni"

"Ahová Milák Kristóf odaáll, nyer" - foglalta össze röviden a nyilvánosság számára nehezen megfejthető rejtélyt Sós Csaba úszókapitány. Állítja, 60 éve van az úszósportban, de ilyet még nem látott, mint ami most történik, és amire szerda este fél 9 után sor kerül - a 200 m pillangó döntőjében. Németh Nándor esti döntőjéről is szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Két vállalkozás, a Green Energy Investhor Zrt. és az Euronergy Arrabona Kft., építheti meg a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vadosfa közelében azt a gigantikus, összesen 695 megawatt kapacitású szélerőműparkot, amelyre az egész országban csak egyetlen csatlakozási ponton adott lehetőséget tavasszal a kormány – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal oldalán elérhető adatbázisból. Ez megerősítette a Portfolio tavasszal megírt értesülését, hogy Győr közelében valósulhat meg a projekt, közvetlenül a nagyfeszültségű hálózatra csatlakoztatva.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×