eur:
392.29
usd:
362.69
bux:
73562.38
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Izraeli támadás Gáza ellen

Izraeli helikopterek három rakétát lőttek ki Gázára, illetve az övezet északi részében lévő célpontokra. Sebesülésekről, károkról nem érkezett jelentés.

Szemtanúk szerint az egyik lövedék a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezetette Fatah mozgalom egyik irodájába csapódott be. A támadás néhány órával azután történt, hogy a palesztinok házi készítésű rakétákat lőttek ki izraeli területre.

Saul Mofaz védelmi miniszter azonnali hatállyal elrendelte a tilalmi övezet létrehozását a Gázai övezet északi részén, hogy megakadályozza a további támadásokat az izraeli területek ellen. Az intézkedés értelmében korlátozzák a palesztinok mozgását az érintett övezetben és folytatják a célzott támadásokat főként az Iszlám Dzsihád radikális mozgalom fegyveresei ellen.

Közben Gázában fegyveres palesztinok foglalták el a kormányzó hivatalát. Az épületet megszálló aktivisták a Palesztin Hatóság elnöke vezette Fatah mozgalomhoz kötődő al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű radikális palesztin szervezet tagjai.

A 20-30 fegyveres - egyes források szerint - azt követeli, hogy sorozzák be őket a palesztin biztonsági erők soraiba. A gázai kormányzói hivatalt mintegy száz rendőr vette körül, de egyelőre nem rohamozták meg az épültet.

A Gázai övezetben rendszeresek a hasonló akciók, az épületfoglalásokkal általában a munkanélküliségre akarják felhívni a figyelmet.

Címlapról ajánljuk

Márton Anna nyerte a magyarok párharcát, Szűcs Luca is a legjobb nyolc között

Márton Anna 15-7-re verte Pusztai Lizát, Szűcs Luca 15-10-re a világbajnoki harmadik, bolgár Joana Ilievát, két magyar jutott a legjobb nyolc közé a női kardvívók egyéni versenyében. A folytatásban Márton Anna Olha Harlannal, Szűcs Luca Sara Balzerrel vív majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×