eur:
401.89
usd:
370.47
bux:
74214.86
2024. október 21. hétfő Orsolya
Nyitókép: Pixabay

Meg fog dőlni a használtautó-csúcs

Szeptemberben 79 500 használt személygépkocsi cserélt tulajdonost Magyarországon, 11,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban; már biztosan megdől a belföldi használtautó-piac forgalmának 2022-ben elért 825 ezres csúcsa - közölte a JóAutók.hu hétfőn, a DataHouse előzetes adatai alapján.

A használtautó-piacon 2024 első három negyedévében 686 600 személyautó cserélt gazdát, 11,6 százalékkal több a tavalyi azonos időszakban regisztrált 615 300-as értéknél. Az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 82 100 volt, ami csak 2,6 százalékkal múlja felül az egy évvel korábban mért 80 ezret - ismertette a használtautó-piactér.

A közlemény szerint a soha nem látott piaci aktivitást az év további részében erősítheti az euróárfolyam is, ami miatt a korábban használtautó-importban gondolkodó vásárlók egy részének érdeklődése is inkább a belföldi piac felé fordul.

A JóAutók.hu várakozása szerint az éves forgalom a belföldi használtautó-piacon a 880 ezres szint fölé is kerülhet idén. A lakosság egyre nagyobb része pótolja a korábbi években elmaradt autóbeszerzéseit, amint jövedelmi helyzetének stabilizálódását tapasztalja, emellett a kamatesések felpörgették a hitelezett eladásokat is - jelezte Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.

A magyarországi használtautó-piacon leggyakrabban alsó-középkategóriás személyautók, illetve kisautók cserélnek gazdát, előbbieknek 29, utóbbiaknak 21 százalék volt az aránya az első kilenc hónapban.

Az alsó-középkategória legnépszerűbb modelljei az Opel Astra, a Ford Focus, a Volkswagen Golf és a Skoda Octavia. A kisautók listáját a Suzuki Swift vezeti, amelyet az Opel Corsa, a Volkswagen Polo és a Skoda Fabia követnek. A leggyakoribb tíz modell között a felső-középkategória a Volkswagen Passattal és a BMW 3-as szériával képviselteti magát.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: Észak-Korea már most is nagyon jól keres az orosz–ukrán háborúval

Kaiser Ferenc: Észak-Korea már most is nagyon jól keres az orosz–ukrán háborúval

Az ukrán elnök szerint tízezer észak-koreai katonát vetne be Oroszország a fronton. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádióban azt mondta: Oroszország külföldön is toboroz, az észak-koreaiak jelenlétére azonban egyelőre nincs bizonyíték, de nem is lehet kizárni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×