eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör
Nyitókép: Pixabay

Nem robbant le a B vitamin piaca

Magyarországon nincs jele annak, hogy B-vitamin-hiány alakulna ki – nyilatkozta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Egyedi Gyógyszerhatósági Ügyek Főosztályának vezetője. Csakurdáné Harmathy Zsuzsanna szerint a nagykereskedők sem tapasztalnak szállítási nehézségeket. A B-vitamin esetleges hiánya egy németországi gyártónál történt júliusi robbanás miatt lett téma.

A C-vitamin mellett a B-vitaminok is vízben oldódó vitaminok, az idegrendszer, a bőr, a vérképző rendszer egészséges működésében van szerepük, antioxidáns hatással bírnak. Ismerünk B1, B2, B3, 6, 7, 9, 12 vitaminokat, amik a szervezet alapműködésében vesznek részt – mondta Csakurdáné Harmathy Zsuzsanna az InfoRádióban.

Hozzátette: táplálékkiegészítőkben is megtalálhatók ezek a vitaminok, de az élelmiszerekkel természetes forrásból is hozzájutunk. Például a húsokban, hüvelyesekben, teljes kiőrlésű gabonákban, gyümölcsökben is van B-vitamin, ezek „jó B-vitamin források”. A B-vitamin-hiányos állapotot viszont elsősorban az egészséges táplálkozással kell megelőzni, és csak másodsorban táplálékkiegészítők vagy gyógyszerek szedésével – hangsúlyozta a főosztályvezető.

A korábban bekövetkezett németországi robbanás okozhatott volna hiányt, és azóta folyamatosan nyomon követik az ellátást a forgalomba hozatali engedélyre jogosult nagykereskedőknél, de megnyugtató a helyzet, Magyarországon pillanatnyilag nem tapasztalnak a nagykereskedők szállítási problémát, még készletcsökkenés sem tapasztalható – jelezte Csakurdáné Harmathy Zsuzsanna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az orosz elnök ésszerű kompromisszumról beszélt

Oroszország kész észszerű kompromisszumokra az ukrajnai rendezés érdekében, de érdemi tárgyalások nem folynak - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 25. 21:43
×
×
×
×