eur:
399.96
usd:
368.38
bux:
74222.63
2024. október 18. péntek Lukács

Mobilbanki funkciók, amelyek nélkül nincs akkora biztonságban a pénzünk

Az MNB szerint egyetlen negyedév alatt több mint 5 milliárd forintot loptak el csalók elektronikus úton a hazai banki ügyfelektől. A bankok is igyekeznek csökkenteni az ügyfeleiket érő károkat, például a mobilbanki alkalmazások biztonságának növelésével. Éppen ezért bankszámla-választásnál ma már az is egy fontos szempont, hogy a mobilbanki alkalmazásban milyen biztonsági funkciók vannak – hívja fel a figyelmet a money.hu szakértője.

Ha elveszik a fizikai bankkártya, akkor fennáll a veszély, hogy ellopták. Ilyen esetekben hasznos, ha a bankkártyát gyorsan és egyszerűen, mobilbankon keresztül fel lehet függeszteni vagy le lehet tiltani, megelőzve, hogy csalók hozzáférjenek a pénzhez – írja a money.hu szakértője a mobilbankok biztonsági funkcióit összehasonlító cikkében. A felfüggesztésnél csak átmenetileg válik a bankkártya használhatatlanná, így ha a kártya előkerül, akkor fel lehet oldani, és újra lehet használni. Ezzel szemben a kártya letiltása végleges: ilyenkor új bankkártyát kell igényelni.

Egyre több banknál lehet a mobilbankban virtuális kártyát létrehozni. Ennek az a sajátossága, hogy a legtöbb esetben csak internetes vásárlásra alkalmas, nem használható készpénzfelvételre, és üzletekben sem lehet vele POS-terminálon keresztül fizetni. És ami biztonsági szempontból a legfontosabb, hogy a virtuális kártyához egy alszámla tartozik, így ha ellopnák a kártya adatait, akkor is legfeljebb az alszámlán elhelyezett összeghez férhetnének hozzá az elkövetők, a főszámlán lévő pénzhez nem. Ha egy weboldal nem tűnik biztonságosnak, akkor azon keresztül jobb inkább nem fizetni. Ha mégis muszáj, akkor bizonyos bankoknál egyszer használatos virtuális kártya is igényelhető, aminél a kártyaadatok azonnal érvénytelenné válnak a fizetés után.

Hasonlóan hasznos biztonsági funkció, ha a bankkártya limitjét a mobilbankon keresztül lehet módosítani. A mindennapi használat során nincs szükség arra, hogy a bankkártyával milliós tranzakciókat lehessen végrehajtani, így ha a csalók nagyobb összeget próbálnának levenni a számláról, ez nem fog sikerülni. Amennyiben kivételesen mégis szükség lenne nagyobb összegű vásárlásra, a kártyalimitet átmenetileg meg lehet emelni. Emellett már több bank bevezette és hamarosan mindegyiknél beállítható lesz az átutalási limit, ami alapértelmezetten napi 1 millió forint.

Biztonságosabb, ha a bankkártyához tartozó négyjegyű PIN-kódot nem egy papírcetlire írjuk fel, hanem a mobilbankban meg lehet nézni, mert ehhez ujjlenyomatos vagy egyéb személyazonosítás szükséges. Ezen kívül amiatt is előnyös, mert azoknál a bankoknál, ahol nincs lehetőség a PIN-kód felfedésére a mobilbankban, a kód elfelejtése esetén új bankkártyát kell rendelni. A bankkártya hátoldalán található egy háromjegyű CVC vagy CVV kód, amelyet gyakran a bankkártya PIN-kódjának is neveznek, és online vásárlások során szükséges megadni. Amennyiben a bankkártya nincs kéznél, például mobilfizetésnél, ez a kód szintén megtekinthető egyes mobilbankokban.

A felsorolt funkciók nagyban hozzájárulhatnak a bankkártyák biztonságosabbá tételéhez, ezért bankszámla-választásnál lényeges szempont, hogy mobilbankon keresztül milyen biztonsági opciókat lehet elérni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.18. péntek, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Világháború felé sodorja a konfliktust Moszkva lépése, Oroszország szívében csapott le az ukrán titkosszolgálat – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Világháború felé sodorja a konfliktust Moszkva lépése, Oroszország szívében csapott le az ukrán titkosszolgálat – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök friss információkat osztott meg az Oroszország segítségére siető észak-koreai katonák számáról. Hozzátette, hogy egy újabb atomhatalom bevonása a háborúba súlyos eszkalációs lépést jelent a konfliktusban - tudósított a Kyiv Independent. Az orosz különleges erők egyik magas rangú tisztjét lelőtték Moszkva közelében. A 44 éves Nyikita Klenkov, aki az orosz különleges erők (SSO) kiképzőközpontjának parancsnokhelyettese volt, és alig egy hete tért vissza az ukrajnai háborúból Oroszországba, amikor Melenka faluban közvetlen közelről végeztek vele - jelentette a Militarnyi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legújabb információival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 18. 15:28
×
×
×
×