eur:
400.37
usd:
369.8
bux:
74127.83
2024. október 17. csütörtök Hedvig
Hand is turning a dice and changes the direction of an arrow symbolizing that the interest rates are going down (or vice versa)
Nyitókép: Fokusiert/Getty Images

Az EKB tovább csökkentette a kamatot

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa, a piaci várakozásoknak megfelelően, 25 bázisponttal csökkentette a betéti rendelkezésre állás kamatlábát.

A döntés alapján a betéti rendelkezésre állás kamatlába 3,25 százalékra, az irányadó refinanszírozási műveletek kamatlába 3,40 százalékra, az aktív oldali rendelkezésre állás kamatlába pedig 3,65 százalékra csökken 2024. október 23-i hatállyal. Az EKB döntése megfelel a többségi piaci várakozásoknak.

A döntés indoklásában a Kormányzótanács kifejtette, hogy az inflációról beérkező információk alapján a dezinflációs folyamat jó úton halad. Az infláció mindemellett az elkövetkező hónapokban várhatóan megemelkedik, majd a jövő év folyamán visszaesik a célhoz. A Kormányzótanács eltökélt szándéka az infláció visszatérítése középtávon a 2 százalékos célhoz.

Az irányadó kamatlábakat ennek megfelelően restriktív szinten tartja mindaddig, ameddig a cél eléréséhez szükséges.

A kiadott közleményben a Kormányzótanács hangsúlyozta, hogy elkövetkező kamatdöntései minden esetben az inflációs kilátásokra vonatkozó aktuális értékelésén alapulnak majd a kapott gazdasági és pénzügyi adatok, az inflációs alapfolyamat dinamikája és a monetáris politikai transzmisszió erőssége tükrében. Leszögezték, hogy továbbra sem kötelezik el magukat egy bizonyos kamatpálya követése mellett.

A közlemény megerősíti az eszközvásárlási program (APP) és a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) folyamatos kivezetésének a szándékát.

Az eurorendszer a lejáró APP-értékpapírokból származó tőketörlesztéseket már nem fekteti be újra. Az eurorendszer nem fekteti be újra a PEPP alatt vásárolt, lejáró értékpapírokból származó összes tőketörlesztést sem, és a PEPP portfóliót havonta átlagosan 7,5 milliárd euróval csökkenti, 2024 végén pedig beszünteti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.18. péntek, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Súlyos veszélyre figyelmeztet az IMF csúcsvezetője, Európának is alaposan beszólt

Súlyos veszélyre figyelmeztet az IMF csúcsvezetője, Európának is alaposan beszólt

Az IMF vezetője szerint a magas adósság és az alacsony növekedés továbbra is a világgazdaság fő kihívásai. Kristalina Georgieva figyelmeztetett a nemzetközi kereskedelem korlátozásának veszélyeire, és aggodalmát fejezte ki a geopolitikai feszültségek miatt. Az IMF és a Világbank közelgő éves ülésén a globális gazdasági kilátások, a szegénység felszámolása és a zöld átállás lesznek a fő témák - írja a CNBC.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×