eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán
Businessman touching the brain working of Artificial Intelligence (AI) in the futuristic business and coding software development on interface and synchronize network connection, IoT, innovative and technology of business.
Nyitókép: ipopba/Getty Images

Kiderült, mit várnak a mesterséges intelligenciától a cégek pénzügyi vezetői

A PwC által megkérdezett pénzügyi vezetők 66 százaléka idén már úgy gondolta, hogy a mesterséges intelligenciának jelentős hatása lesz a vállalati folyamatokra a következő három évben. Egy évvel ezelőtt még jóval kevesebb, alig valamivel 50 százalék feletti volt ez az arány. Az InfoRádió Balogh Zoltánt, a PwC számviteli tanácsadás igazgatóját kérdezte.

A hazai pénzügyi vezetők egyre komfortosabbak az új technológiai megoldásokkal, de komplexebb szabályozói megfelelésekkel és folyamatos költségcsökkentési nyomással kell szembenézniük. Arra számítanak, hogy az automatizáció és a digitalizáció térnyerése alapvetően alakítja át a szerepkörüket – derül ki a PwC 6. alkalommal elkészített pénzügyi vezetői felméréséből.

"A cégek 73 százaléka említette a kockázatok között a bizonytalan gazdasági környezetet, valamivel kevesebben a cégük lassú reagálási képességét és a túlszabályozottságot" – mondta az InfoRádióban Balogh Zoltán. A PwC számviteli tanácsadás igazgatója szerint három elem hangsúlyos: a pénzügyi vezetők optimizmusa, bizonyos területeken a túlszabályozottságtól való félelem, illetve a mesterséges intelligencia mint lehetőség a pénzügyi terület számára.

Balogh Zoltán kiemelte: a pénzügyi vezetők több mint a kétharmada számít arra, hogy a mesterséges intelligencia a következő három évben jelentősen át fogja alakítani a működésüket. Leginkább azt várják, hogy mind a saját, mind a beosztottjaik munkaidő-hatékonysága jelentősen növekedni fog. "Az MI először az ismétlődő, többször elvégezhető manuális feladatok elvégzését veszi majd át" – vélekedett Balogh Zoltán.

Az igazgató arról is beszélt, hogy a technológiát érintő változások mellett a megkérdezettek nagyon várják, de egyben tartanak is a szabályozásból adódó változásoktól. A nem pénzügyi információk bemutatási kötelezettsége, a fenntarthatóság, ezek mind-mind olyan témák, amelyek várhatóan a pénzügyi szervezet asztalán fognak landolni, és amelyek jelentős feladatokat fognak jelenteni.

Balogh Zoltán szerint a legnagyobb kockázat a megkérdezettek számára a túlszabályozottság, ugyanakkor optimistábbak a pénzügyi vezetők, mint az elmúlt egy-két évben.

A PwC csaknem 100 hazai pénzügyi vezető részvételével készült felmérésének főbb megállapításai:

  • A hazai pénzügyi vezetők (CFO-k) egyre komfortosabbak az új technológiai megoldásokkal. Az ezeket magabiztosan használó CFO-k aránya két év alatt 44 százalékról 69 százalékra nőtt.
  • 2023-ban 54 százalék, míg idén már 66 százalék gondolja azt, hogy a mesterséges intelligenciának jelentős hatása lesz a vállalati folyamatokra a következő három évben.
  • A pénzügyi vezetők 37 százaléka arra számít, hogy csökkenni fog a számviteli pozíciók száma. Ennek fő okaként az automatizációt (91 százalék) és a költségcsökkentést (60 százalék) jelölték meg.
  • Idén a CFO-k szinte minden kockázati kategóriát alacsonyabbra becsültek, mint az elmúlt három évben, kivéve a túlszabályozottságot, ami így bekerült a top3-ba.
  • A három legtöbbet említett kockázat: a bizonytalan gazdasági környezet (73 százalék), a szervezet lassú reagálási képessége (63 százalék) és a túlszabályozottság (64 százalék).
  • A megkérdezettek 74 százaléka számít komoly nehézségekre az informatikai rendszerek változásai miatt, de jelenleg csak 48 százalékuk tekinti ezt valódi kockázatnak.
  • A nem-pénzügyi beszámolók (fenntarthatósági jelentés, ESG-beszámoló készítése) a CFO-k 56 százaléka szerint jelentős új feladatokat és kihívásokat jelent a pénzügyi területeknek a következő évben.
  • A válaszadók 27 százaléka már használ mesterséges intelligenciát a mindennapi működésben, ami jelentős növekedés a 2023-as 9 százalékos arányhoz képest.
  • 65 százalék véli úgy, hogy az MI jelentős mértékben növeli majd beosztottjaik hatékonyságát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Fagypont és 20 fok közötti kanyarok: időjárás a jövő héten

Kedden ugyan elszórtan előfordulhat eső, zápor, de alapvetően csendes, őszi idő várható a jövő héten több-kevesebb napsütéssel és 20 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel. A hét második felében a szélvédett, hidegre hajlamos helyeken fagypont köré is hűlhet a levegő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Hol vegyek most lakást, hogy igazán jól járjak?

Hol vegyek most lakást, hogy igazán jól járjak?

Az élénkülő lakáspiaci kereslet közepette legfrissebb Hangulatfelmérésünkben arról is kérdeztük a szakértőket, hogy véleményük szerint az ország mely részein, milyen típusú lakások lehetnek az átlagnál keresettebbek az előttünk álló évben. Összesen 10 szakértő mondta el, milyen típusú és elhelyezkedésű lakóingatlanok iránt lehet az átlagosnál erősebb a kereslet, többen azt is megindokolva, hogy miért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×