eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia
A Portugál Vöröskereszt munkatársai az ENSZ gyermekvédelmi alapja (UNICEF) által az Idai ciklon károsultjainak felállított egészségügyi központban, a mozambiki Beira nagyvárosban 2019. március 28-án, két héttel a ciklon elvonulása után. Az ítéletidő mintegy 750 emberéletet követelt az afrikai országban, ahol 1,85 millió ember szorul humanitárius segítségre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mintegy 900 ezer adag kolera elleni vakcinát és ugyanennyi rovarirtóval átitatott szúnyoghálót küld az érintett térségekbe, ahol az ivóvíz hiánya miatt felütötte fejét a kolera, és a mocsarassá vált területeken a hetekben maláriaszúnyog-invázió várható.
Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/Tiago Petinga

Bulgáriában ismét találtak egy kolerást

103 év után diagnosztizáltak új esetet.

103 év után jelentettek újra kolerás beteget Bulgáriában. Egy 23 éves indiai férfi hozta be a balkáni országba, aki augusztus 13-a és szeptember 2-a között tartózkodott Új-Delhiben, majd 3-án már a kolera tüneteivel került kórházba − írta meg az Új Magyar Szó.

Szeptember 3-ától az indiai férfi az akut hasmenés tüneteit mutatta. A diagnózist megerősítette a különösen veszélyes bakteriális fertőzések bolgár nemzeti laboratóriuma.

Az orvosok szerint azonban a beteg jó egészségügyi állapotban van. A bolgár szakemberek viszont ismerősét is karanténba helyezték.

A kolera erősen fertőző betegség, melyet szennyezett étel vagy víz fogyasztása okozza. Súlyos gyomor- és bélrendszeri problémákat, valamint kiszáradást eredményezhet. A halálozási aránya is magas. A statisztikák szerint 2023-ban 45 országban jelentettek kolerás megbetegedést, melyek közül nyolcban (Afganisztán, Kongói Demokratikus Köztársaság, Malawi, Szomália, Etiópia, Haiti, Mozambik és Zimbabwe) a tízezret is meghaladta az esetszám, mely már járvány kitörését vonta maga után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 16. 18:26
×
×
×
×