eur:
395.79
usd:
358.86
bux:
72373.37
2024. szeptember 12. csütörtök Mária
Nyitókép: Pixabay

Szenzáció az olajpiacon

Olyan helyzet alakult ki az olaj piacán, amire két évtizede nem volt példa.

Az elmúlt két évtizedben először fordulhat elő, hogy Kína már nem lesz a globális nyersolajkereslet motorja. Ez a helyzet új kihívások elé állítja a kereskedőket és vezetőket, akik a héten az APPEC olajkonferencián gyűltek össze Szingapúrban - írja a Bloomberg alapján a Portfolio.

Kína gazdasági lassulása, az ingatlanpiaci bizonytalanság és a gyenge fogyasztói bizalom mellett a strukturális változások is nehezítik a helyzetet a világ legnagyobb szénhidrogén-importőrének számító Kínában. Az elöregedő népesség, az energetikai átállás és a nagy költségű infrastruktúrára egyre kevésbé támaszkodó növekedési modell is hozzájárul a kedvezőtlen kilátásokhoz.

Kínában a személyautók terén az elektromos járművek irányába indultak el nagyon látványosan, a szállítmányozás területén pedig a dízelhajtást fokozatosan LNG-flottára cserélik le, ennek következtében tavaly 220 ezer hordónyival kevesebb gázolajat fogyasztott Kína. Ez a mennyiség Magyarország éves dízelfogyasztásának a kétszerese.

Janet Kong, a Hengli Petrochemical International vezérigazgatója így fogalmazott: "Feltettem a kereskedőimnek egy kérdést - mióta kereskednek? Azt mondják, 10 éve. Az én válaszom az, hogy önök nem igazán kereskedtek olyan világban, ahol Kína nem volt egy árfelhajtó tényező."

Kína, mint a világ legnagyobb olajimportőre, évtizedek óta támogatta a nyersolaj árát és üzleti lehetőségeket biztosított a kereskedőknek világszerte. Az alacsony GDP-növekedés - esetleg az idei 5 százalékos cél elmaradása - megnehezíti ennek fenntartását.

A Bloomberg nem hivatalos felmérése szerint a kínai olajfogyasztás 2025-ben várhatóan legfeljebb napi 300 000 hordóval nő majd.

Az idei évre napi 200 000 hordós bővülést várnak.

A szakértők az elektromos járművek terjedése, a cseppfolyósított földgázzal működő teherautók térnyerése mellett a kormányzati korlátozásokat említették a lassulás okaként.

A szabad tárolókapacitás hiánya is akadályozza Pekinget a stratégiai olajtartalékok bővítésében.

Címlapról ajánljuk
Medián: csak két párt jutna be a parlamentbe, ha most lennének az országgyűlési választások

Medián: csak két párt jutna be a parlamentbe, ha most lennének az országgyűlési választások

A választani tudó biztos szavazók körében négy százalékra csökkent a Fidesz-KDNP előnye a Tisza Párttal szemben – derül ki a Medián legfrissebb felméréséből. Hann Endre, a közvélemény-kutató cég vezetője az InfoRádióban elmondta: más pártok támogatottsága nem éri el az öt százalékot, ezért egyre inkább úgy tűnik, hogy a kétpárti berendezkedés felé tart a magyar belpolitika, ami a legérzékenyebben a DK-t és a Mi Hazánkot érintheti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×