eur:
397.07
usd:
360.15
bux:
71742.77
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett
stock photo
Nyitókép: Getty Images/Jozsef Zoltan Varga

Ráugrottak a bankok az állampapírokra, de a lakosság sem tétlenkedett

Júliusban rengeteg állampapírt vettek a nagyobb piaci szereplők, de

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn élesített adatai szerint július végén 13 382 milliárd forintra nőtt a háztartások magyar állampapír állománya. Egy hónap alatt 223 milliárd forinttal gyarapodott a náluk lévő államadósság, ami jórészt tranzakciókból (214,6 milliárd forint) jött össze, de hozzájárult 8,1 milliárd forint átértékelődés is – írta az Economx.

A csökkenő kamatkörnyezet és a lefelé mutató hozamvárakozások miatt júliusban rengeteg állampapírt vettek a nagyobb szereplők is. A hazai bankok nettó 523 milliárd forintért vásároltak, a külföldi intézményi befektetők viszont nettó eladók voltak, rég nem látott mennyiségben (211 milliárd forint) váltak meg a magyar állampapíroktól. A statisztikákból az is kiderül, a hazai bankok kitömték magukat diszkont-kincstárjegyekkel (dkj) is, ami teljesen megfelelt a kormány, illetve a Nemzetgazdasági Minisztériumot vezető Nagy Márton elképzeléseinek.

Az MNB statisztikái arra is rámutatnak, honnan csoportosított át pénzt a lakosság az állampapír-vásárlásokra. A banki kötvényekből például kevesebbet tartottak júliusban, mint egy hónappal korábban.

A befektetési alapokra továbbra is versenyképes alternatívaként tekintenek a magánemberek, akik 150 milliárd forintnyi nettó vásárlást hajtottak végre júliusban, amihez még hozzáadódott a már meglévő befektetési jegyeken elért 57 milliárd forint átértékelődési nyereség is. A hónap végén így 10 291 milliárd forintot értek a lakossági kézben lévő befektetési jegyek. A nagyságrendeket jól illusztrálja, hogy ez több mint tízszerese annak, mint amennyi pénzt a magyar biztosítók és nyugdíjpénztárak hazai befektetési alapokban tartanak.

Címlapról ajánljuk

Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

A Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője szerint Orbán Viktor kötcsei beszéde arról tanúskodik, hogy a kormányoldal új tónusra áll át a június 9-ei választások eredményére reagálva. Rajnai Gergely úgy látja, hogy a kormányfő megpróbál bűnbakot képezni Matolcsy György jegybankelnökből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Bizonytalan mozgások a tőzsdéken

Bizonytalan mozgások a tőzsdéken

Az ázsiai tőzsdék ma nagyrészt emelkedtek a vártnál jobb kínai külkereskedelmi statisztikákat követően, míg Európában vegyesek voltak a mozgások, délután érkezett meg egy lefordulás az autóipari részvények mélyrepülésével együtt. Az USA-ban eközben folytatódik a visszapattanás a technológiai részvények vezetésével. Reggel megérkezett a magyar inflációs adat, ami jóval alacsonyabb lett a júliusban mért értéknél, és az elemzők által vártnál is kedvezőbben alakult. Fontos bejelentést tett emellett a Mol: az olajtársaság megállapodást kötött a folyamatos kőolajszállításról a Barátság kőolajvezetéken keresztül, ami a befektetők számára megkönnyebbülést jelent a szállítás kapcsán hónapok óta húzódó bizonytalanságok után - a bejelentés után emelkedik a Mol árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×