eur:
393.21
usd:
354.07
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor
Nyitókép: Pixabay

Az aszály miatt nem lesz egyszerű repcét vetni

Égető szükség van a talaj átnedvesedésére.

Az őszi káposztarepce vetéséhez csak kisebb foltokban van elegendő nedvesség a talajban, az ország döntő részén igen száraz, poros a vetés által érintett talajréteg - írta a HungaroMet Zrt. agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták: az elmúlt egy hétben folytatódott a száraz, forró időjárás, az elmúlt harminc nap csapadékösszege az Alföld és a Dunántúl délkeleti területének jelentős részén mindössze 2-15 milliméter között alakult, de helyenként ennyi sem esett. Főként az északi, északnyugati tájakon hullott 20-60 milliméter, de ez is jóval kevesebb a sokéves átlagnál.

Az aszály tovább nőtt, mostanra Magyarország túlnyomó részén nagyfokú vagy súlyos aszály van. A talaj felszín közeli része az ország keleti, délkeleti kétharmadán rendkívül száraz, poros, csak a múlt hét első felében kiadósabb záporok által érintett tájakon tartalmaz némi nedvességet, a középső és mélyebb talajréteg kritikusan száraz.

A szárazság hatásait az ilyenkor szokásosnál 6-9 Celsius-fokkal melegebb időjárás súlyosbította, a középhőmérséklet 23-28 fok között alakult a múlt héten.

A vegetáció körülbelül három héttel jár előrébb a fejlődésben a szokásosnál, amihez a szántóföldi kultúráknál az aszály is hozzátesz a kényszerérés miatt. A napraforgó- és a kukoricaállományok teljesen beértek, elszáradtak, betakarításuk tart.

Az előrejelzés szerint a következő napokban véget ér a hőhullám, és előbb főként a Dunántúlon és a déli országrészben, majd a jövő hét elejétől már másfelé is számítani lehet csapadékra. A meleg is mérséklődik, a legmagasabb hőmérséklet 27-33 fok között alakul, a kánikula az Alföld területére szorul vissza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×