eur:
395.43
usd:
362.47
bux:
72049.9
2024. augusztus 9. péntek Emőd
Baker breaking baguette in two halves at bakery on wooden table
Nyitókép: Grafissimo/Getty Images

NAV: nincs nyugta a pékségeknek

Huszonnégy pékségből tizenháromnál a nyugtaadásnál súlyos mulasztást állapított meg a NAV.

Huszonnégy pékséget ellenőriztek az online pénztárgépekből érkező forgalmi adatok nyomán, és tizenhárom üzletben állapítottak meg súlyos mulasztást a nyugtaadásnál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Fejér vármegyei ellenőrei.

A vámhivatal csütörtökön a Facebook-oldalán közölte, hogy egyes ellenőrzött üzleteknél és pékségeknél 16 óra után feltűnően kevés a pénztárgépi beütés, annak ellenére, hogy ezek az kereskedések sok esetben 20 vagy 21 óráig is nyitva tartanak. Az ellenőrök így különösen azokat az üzleteket vizsgálták, amelyek a késői órákban zárnak, de a délutáni és esti órákban minimális a nyugtakibocsátás.

A helyszíni ellenőrzési terület adóellenőrei több társhatósággal együtt összehangolt ellenőrzési akciót indítottak a pénztárgépadatok nyomán. Az egyik pékségben az eladó sem volt bejelentve, a többi üzletben pedig a kassza készpénzkészlete jelentősen eltért a pénztárgépbe beütött bevételektől.

Az adatok és az ellenőrök tapasztalatai alapján bebizonyosodott, hogy ezek a vállalkozások a késő délutáni órákban nem minden esetben használták a pénztárgépet. Ezekben az üzletekben jellemző volt az a gyakorlat is, hogy az üzemeltető képviselője a nap folyamán összegyűlt készpénzt mindenféle dokumentálás nélkül kivette a kasszából. Ilyenkor az ellenőrzés természetesen kimutatta a kassza készpénzhiányát.

A NAV az érintett üzletek üzemeltetőire mulasztási bírságot szabott ki. Egy pékségben a munkavállalási engedély nélkül dolgozó alkalmazott miatt az Idegenrendészeti Főigazgatóság kollégái intézkedtek, míg egy másik üzletben a raktár állapota miatt a Nébih szakembereit kellett értesíteni, akik azonnal lezárták a kereskedést.

Az eredményes akciót a NAV a jövőben is megismétli, a súlyosan szabályszegő üzletek pedig egész napos forgalomszámlálásra is számíthatnak - tudatta az adóhivatal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.09. péntek, 18:00
Harangi Szabolcs
geológus, egyetemi tanár, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×