eur:
390.03
usd:
358.7
bux:
73437.43
2024. július 23. kedd Lenke
stock photo
Nyitókép: Getty Images/Jozsef Zoltan Varga

Túlzottdeficit-eljárást indul Magyarország ellen, de nem kell azonnal lépni

Az intézkedést azért javasolta az Európai Bizottság, mert a hiány nem ment le 3 százalék alá. Ez a kormány szerint 2026-ra várható.

A közeljövőben túlzott-deficit eljárás indul az Európai Bizottság döntése alapján 7 EU-tagországgal - köztük Magyarországgal - szemben, erősítette meg az atv.hu kérdésére a Pénzügyminisztérium.

“Az Európai Bizottság döntése alapján hét országgal szemben indul túlzottdeficit-eljárás, tehát ez nem csak hazánkat érinti” - közölte a Varga Mihály vezette tárca.

A fokozott költségvetési szigort azért javasolta az Európai Bizottság, mert az államháztartási hiány nem megy le a 3 százalékos szint alá. A koronavírus-járvány alatti/utáni brüsszeli lazítást követöen a magyar kormány 2024-re ugyan 2,9 százalékos hiányt írt a költségvetési törvényjavaslatba, de a “Gazdasági évnyitó 2024” konferencián Varga Mihály pénzügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: 4,7 százalékos hiányt terveznek idénre. A 3 százalék alatti hiánycélt előrejelzésük szerint 2026-ban éri el a költségvetés.

"Fontos azonban leszögezni, hogy a megnövekedett hiányra nem azonnali intézkedésekkel kell reagálnia a tagországoknak: a költségvetési hiányt fokozatosan kell csökkenteni. Magyarország a meghozott döntések alapján ehhez illeszkedik" - hangsúlyozta most a Pénzügyminisztérium.

Az atv.hu szerint a túlzott deficit-eljárás (EDP) elindítását javasolja Brüsszel várhatóan Magyarországon kívül Belgiummal, Franciaországgal, Olaszországgal, Máltával, Lengyelországgal és Szlovákiával szemben is.

A szabályok azonban az elmúlt években fellazultak, Brüsszelben is rájtöttek ugyanis, hogy a covid-járvány után a korábbi szabályozás visszaélesítése betarthatatlan követelményeket róna egy sor tagállamra. "Ez az EDP már egyáltalán nem ugyanaz az EDP, mint a pandémia előtt volt" - írta korábban a hvg.hu, részletezve, hogy a 3 százalékos hiánylimit elérésére 4 év áll rendelkezésre, de az adott tagállam hétben is megállapodhat a Bizottsággal a fő uniós célkitűzésekhez illeszkedő reformokért cserébe - erre utalt márciusban a miniszterelnök is.

Címlapról ajánljuk
Az önkormányzatok nekimentek a német kormánynak: nem akarják tovább fizetni a migránsok ellátását

Az önkormányzatok nekimentek a német kormánynak: nem akarják tovább fizetni a migránsok ellátását

A felmérések alapján a német lakosság négyötöde ellenzi a Scholz-kormányzat migrációs politikáját – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet kutatója. Párducz Árpád arról is beszélt, hogy a legnagyobb helyi önkormányzati szövetség a migránsok számának növekedésére számít, ezért azt kéri a német kormánytól, hogy vállalja át a településektől a menekültek elszállásolásával és integrációjával kapcsolatos költségeket.

Hortay Olivér: az ukrán olajszankció miatt a stratégiai készletek felszabadítására is szükség lehet

Elsősorban a tárgyalásos megegyezésben bízik az Ukrajna által bevezetett kőolajszankció feloldásához a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágvezetője, aki vázolta, milyen forgatókönyvek jöhetnek szóba a magyar kőolajellátás biztosítására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×