eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Összeszerelő csarnok az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. sopronkövesdi üzemében 2015. február 23-án. A cég, amelynél kormányzati támogatással 700 munkahely létesül, autókba szerelhető biztonsági övek gyártásával foglalkozik. A fejlesztéssel, amelyet ezen a napon jelentettek be Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, Európa legnagyobb biztonságiöv-gyára lesz a sopronkövesdi.
Nyitókép: MTI Fotó: Krizsán Csaba

Elgondolkodtathatja a kormányt az ipari termelői árak alakulása

Májusban az egy évvel korábbihoz képest 0,2 százalékkal mérséklődtek, az előző hónaphoz viszonyítva 0,2 százalékkal emelkedtek

2024. májusban az ipari termelői árak átlagosan 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 3,9 százalékkal mérséklődtek, az exportértékesítéséi 1,7 százalékkal nőttek. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,9 százalékkal csökkentek, az exportértékesítési árak 0,7 százalékkal növekedtek, így az ipari termelői árak összességében 0,2 százalékkal voltak magasabbak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi értékesítés árainak átlagosan 3,9 százalékos csökkenésén belül a 60,0 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 0,8 százalékkal emelkedtek, a 38,6 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 13,0 százalékkal estek. Az élelmiszeripar értékesítési árai 5,1 százalékkal alacsonyabbak voltak.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 6,1 százalékkal estek, a beruházási javakat gyártókban 5,8 százalékkal emelkedtek, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1,1 százalékkal mérséklődtek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 1,7 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 82,9 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 4,5 százalékkal emelkedtek, a 16,7 százalékos súlyú energiaiparban 15,9 százalékkal csökkentek az árak.

Január-májusban a belföldi értékesítés árai 5,5, az exportértékesítéséi 2,1 százalékkal mérséklődtek, így az ipari termelői árak összességében 3,2 százalékkal voltak alacsonyabbak az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×