eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Pexels.com

Ennyit spórolhat egy háztartás, ha belevág az aktuális napelemes programba

A számokból kiderült, hogy ha valaki a napelem rendszerbe fektetett összeget állampapírba invesztálná, a végére ugyanígy jönne ki.

A hazai átlagfogyasztás alapján egy, a Napenergia Plusz Programba belépő, napelemekkel és energiatároló akkumulátorokkal felszerelt hazai háztartás éves szinten 2802 kilowattóra áramot táplál be a hálózatba, és 777 kilowattórát vásárol, ami alapján évente 14 670 forint villanyszámlát fizet - írja a G7.hu kalkulációja nyomán a hvg.hu.

Ehhez a portál a kilowattóránkénti 5 forintos betáplálási díjat és a rezsicsökkentett határon belül eső, kilowattonként 36,9 forintos áramdíjat, azaz a bruttó elszámolást vette alapul.

Akinek nincs akkumulátor a rendszerében, az többszörös díjjal számolhat. A portál által idézett szakértő szerint ilyen esetben a háztartási kiserőmű 4541 kWh áramot termelne be a hálózatba, és 2261 kWh áramot vételezne, ez pedig éves szinten 60 726 forintnyi villanyszámlát eredményezne.

A lap arra a következtetésre jut: a program lényege, hogy aki napelemes rendszert telepít, az lényegében kap érte egy ingyen akkumulátorcsomagot.

Aki nem telepít napelemet, annak az éves átlagos áramszámlája 172 ezer forint körül alakul. Ha belevág a programba, 1,3-2 millió forintos beruházással évente 157 ezerrel, havi szinten nagyjából 13 ezerrel csökkentheti áramszámláját. Hozzáteszik,

ha valaki állampapírba fekteti a beruházási összeget, akkor körülbelül ugyanide jut.

Az új napelemes programban a legutolsó, május közepi adatok szerint még nem merült ki a pályázati keret: az említett időpontig 11 ezer háztartásnak ítéltek meg 45 milliárd forintnyi támogatást az összesen 75 milliárd forintos keretből.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×