eur:
394.88
usd:
368.51
bux:
72094.79
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Farmer in tractor preparing land with seedbed cultivator, sunset shot
Nyitókép: valio84sl/Getty Images

Megdöbbentő lépésre készül Dánia

Elsőként Európában, a dánok szén-dioxid-adót vetnek ki a mezőgazdasági üzemekre.

A mezőgazdasági szén-dioxid-adó segíthet abban, hogy a skandináv ország elérje a 2030-ra kitűzött éghajlati célját – írja a Bloombergre hivatkozva a Portfolio. A dán kormány hétfőn közölte, hogy a mezőgazdasági termelőknek 2030-tól 300 koronát (43 dollárt) kell majd fizetniük a kibocsátott CO2-egyenérték tonnánként.

Öt évvel később az adó tonnánként ennek másfélszeresére fog emelkedni, bár a gazdálkodók magasabb adókedvezményekben részesülhetnek. A dánok döntését Új-Zéland példája inspirálta, ahol szintén meg akarják adóztatni a mezőgazdasági üzemek szén-dioxid kibocsátását. Ám a csendes-óceáni ország nemrég közölte, hogy ezt az intézkedést legkésőbb 2030-ig elhalasztja.

Dánia terve a becslések szerint 2030-ra 1,8 millió tonna szén-dioxiddal csökkenti a kibocsátást,

ami lehetővé teszi az ország számára, hogy teljesítse az arra az évre kitűzött 70%-os kibocsátáscsökkentési célját. Az adó mellett a kormány 40 milliárd korona értékű támogatást is bevezet az átállás támogatására.

A sertéshús és tejtermékek nagy exportőrének számító Dánia mezőgazdasága a skandináv országok egyik legnagyobb kibocsátója. A tanácsadó csoport szerint beavatkozás nélkül 2030-ban a dán kibocsátás 46%-a a mezőgazdaságból származna.

Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Egy orosz katonai toborzóvideóban Herszon és Zaporizzsja elfoglalását ígérték. Orbán Viktor magyar miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lövik a várost. Délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 18:36
×
×
×
×