eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Gazdaságvédelmi és innovációs operatív program (Ginop) újabb támogatási szerződéseinek aláírásán a Pénzügyminisztériumban 2020. szeptember 24-én. Több mint 2600 milliárd forint értékben születtek támogatói döntések a program pályázati felhívásain.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

A magyar kormány feketelistájára került Oroszország

A pénzügyminiszter frissítette az adózási szempontból nem együttműködő államok listáját.

A pénzügyminiszter bemutatta új rendelettervezetét az adózási szempontból nem együttműködő államok listájának módosításáról. A módosítás célja, hogy az uniós frissítéseknek megfeleljen a magyar jogrend, valamint hogy az adóelkerülés elleni küzdelem hatékonyabbá váljon, és a nemzetközi adózási normák betartását ösztönözze. A listán szerepel Oroszország is, több klasszikus offshore adóparadicsom mellett. Velük szemben szigorú szankciókat alkalmazhatnak – írja a Portfolio.

Az adózási szempontból nem együttműködő állam olyan országot jelent, amely nem felel meg a nemzetközi adózási normáknak és előírásoknak, nem tartja be például az információcsere vagy az adóelkerülés elleni intézkedéseket. Az Európai Unió évente frissíti listáját a tiltólistára vett országokkal, a pénzügyminiszter pedig most bemutatta a harmonizált rendelettervezetét:

  • Amerikai Szamoa
  • Amerikai Virgin-szigetek
  • Anguilla
  • Antigua és Barbuda
  • Fidzsi-szigetek
  • Guam
  • Oroszország
  • Palau
  • Panama
  • Szamoa
  • Trinidad és Tobago
  • Vanuatu

Az új lista több változást is hoz a korábbihoz képest. Oroszország például 2023 óta egy újabb szereplő a listán, a szankciók folyományaként kerül rá, de idén februárban lekerült a Bahama-szigetek, Belize, a Seychelle-szigetek, valamint a Turks- és Caicos-szigetek az uniós jegyzékről.

A kormány a listán szereplő országokkal szemben különböző gazdasági és pénzügyi szankciókat vezethet be, a gazdasági együttműködésnél szigorúbb eljárási szabályokat alkalmazhat, főként a cégek tőkemozgásainál.

A rendelet a társadalmi egyeztetés utáni kihirdetését követően az új lista azonnal hatályba lép, biztosítva, hogy Magyarország továbbra is részt vegyen a nemzetközi adózási normák betartásában.

Címlapról ajánljuk
Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×