eur:
396.08
usd:
369.47
bux:
71975.26
2024. július 2. kedd Ottó
Transparent umbrella under heavy rain against water drops splash background. Rainy weather concept.
Nyitókép: Julia_Sudnitskaya/Getty Images

Eljött a növénybetegségek ideje

A meleg tavasz után érkező aszály sok növénynél okozott károkat, és bár a csapadékosabbra fordult idő helyrehozhat ezt-azt, sajnos a betegségeknek is kedvez.

Ha kisebb mértékben is, mint az előzőek, az utolsó tavaszi hónap középhőmérséklete is meghaladta a sokévi átlagot, így folytatódott az átlagosnál enyhébb, melegebb hónapok múlt év júliusa óta tartó sora - írja az agroinform.hu.

A havi középhőmérséklet májusban az ország nagy részén 1 Celsius-fok körüli mértékben haladta meg a sokévi átlagot, ennél nagyobb, 2 fok körüli eltérések főként a Dunántúlon és az Alföld déli részén fordultak elő. Bár nem volt egyhangú az időjárás, szélsőséges felmelegedések vagy lehűlések nem zavarták a növényfejlődést. A hőmérséklet jellemzően mind napközben, mind éjszakánként meghaladta a sokévi átlagot, de az eltérés általában 5 fok alatt maradt. Hidegebb éjszakák főleg a hónap közepe felé, a "fagyosszentek" idején voltak, de ekkor is csak 4-5 napra és - a legtöbb helyen - csupán 2-3 fokkal csökkent az átlag alá a hőmérséklet.

A korábbi hónapok csapadékszegény időjárása után májusban az ország közel felén az átlagosnál több esett, ugyanakkor az eloszlás igen egyenlőtlen volt, nagy területre jutott kevesebb. A havi csapadékmennyiség több mint háromnegyede május második felében esett. Az utolsó nap is esős volt, nyugaton és északon kiadósabb mennyiség esett, ezzel együtt a havi csapadékmennyiség területi átlaga a sokévi átlag körül, kevéssel afelett alakult a hó végén.

A talaj nedvességtartalma tükrözi a csapadékviszonyokat jellemző jelentős tér- és időbeli különbségeket. Az első hetek sokfelé igen száraz időjárásának hatására

  • a legszárazabb vidékeken - az Alföld jelentős részén és a főváros környékén - 30 százalék alá csökkent a felső 20 centimes rétegben a növények számára hasznosítható víztartalom aránya,
  • míg Vas és Zala vármegyék határ menti régióiban 60 százalék felett maradt.

A hónap második felében érkező esők legtöbb helyen mérsékelték a vízhiányt, azok a növények, melyek nem szenvedtek el visszafordíthatatlan károsodást, ismét gyors fejlődésnek indultak.

A meleg, gyakran csapadékos idő ugyanakkor kedvezőbb feltételeket teremtett számos növénybetegség terjedéséhez, így a hónap második felében nagyobb szükség volt a növényvédelemre.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

A Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója szerint már az első választási forduló után biztosra vehető, hogy Emmanuel Macron nem tud többséget alakítani a francia nemzetgyűlésben, egy esetleges koalíció létrejötte pedig egyrészt kétséges, másrészt törékeny lenne. Yann Caspar arról is beszélt az InfoRádióban, hogy erőszakos eseményektől tart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×