eur:
396.36
usd:
370.05
bux:
71788.56
2024. július 2. kedd Ottó
A Butch Wilmore és Suni Williams NASA-asztronautákat szállító jármű a kilövőállásra indul a floridai, Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontban 2024. május 6-án. Wilmore és Williams a Boeing amerikai repülőgépgyártó vállalat első, embert szállító űrkapszulája, a Starliner első legénységi tesztrepülésének elvégzésére vállalkozott. Az Atlas V hordozórakétával összekapcsolt Starliner a Nemzetközi Űrállomásra indult volna, a fellövését azonban május 10-re halasztották műszaki hiba miatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich

Egyelőre nem indulhat a Boeing első emberes űrmissziója

A NASA műszaki okok miatt kedden ismét elhalasztotta a Boeing első, legénységet szállító Starliner űrkapszulájának legutóbb május 25-re kitűzött indítását – jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal.

A közlemény szerint tovább vizsgálják a héliumszivárgás okát, ami miatt a hétvégén május 25-re halasztották az űrhajó indulását. Az újabb lehetséges indítási dátumról azonban még nem döntöttek a szakértők.

Az űrhajó eredetileg május 6-án kelt volna útra Floridából, de a felszállást lefújták az Atlas hordozórakéta egyik szelepével kapcsolatban felmerült probléma miatt. Az Atlas rakétát a United Launch Alliance, a Boeing és a Lockheed Martin közös vállalata építette.

A Boeing Starliner űrhajósokat szállítana a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), alternatívát nyújtva a SpaceX Crew Dragon kapszulájának, amely már 2021 óta végzi ezt a feladatot.

A Starlinert a NASA két tapasztalt űrhajósa, Butch Wilmore és Suni Williams teszteli az első úttal, mielőtt az űrhivatal engedélyezné, hogy rendszeresen legénységet szállítson az űrállomásra és vissza.

Címlapról ajánljuk

Képeken Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozója - videó

A magyar miniszterelnök kedd délelőtt érkezett az ukrán fővárosba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán elnökkel. A legfontosabb téma a béke megteremtésének lehetősége és az ukrán–magyar kapcsolatok aktuális kérdései.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×