eur:
396.99
usd:
369.74
bux:
0
2024. június 14. péntek Vazul
Family saving money in piggy bank
Nyitókép: Rawpixel/Getty Images

CSOK Plusz tartozáscsökkentés és jelzáloghitel-elengedés: dupla öröm a családoknak?

A családtámogatások általában kombinálhatóak egymással, de vannak olyan esetek, amikor nem vehető igénybe egyszerre minden kedvezmény. Például a CSOK Plusz és a jelzáloghitel-elengedés is van, hogy kizárják egymást. A money.hu szakértői összefoglalták, hogy mikor nem igényelhető egyidejűleg a kétféle támogatás, és olyankor melyik lehet a kedvezőbb.

Így működik a tartozáscsökkentési támogatás

2024-től igényelhető a CSOK Plusz, amely egy gyermekszámtól függő összegű kamattámogatott hitelkonstrukció. A támogatás igénylésének feltétele a házasság és legalább egy új gyermek vállalása. A kamattámogatás mellett a CSOK Plusz 10 millió forintos gyermekvállalási támogatást is nyújt a kölcsönkérelem benyújtását követően másodikként született vagy örökbefogadott, és minden egyes ezt követően született vagy örökbefogadott további gyermek után, amely kizárólag CSOK Plusz hitel csökkentésére fordítható. Az úgynevezett tartozáscsökkentési támogatás tehát azt jelenti, hogy a támogatási összeget nem kézbe kapja az arra jogosult házaspár, hanem a hitelükbe törlesztődik bele a pénz, és ezáltal csökken a tartozásuk. Összességében ez alacsonyabb havi törlesztőrészleteket és kevesebb teljes visszafizetendőt eredményez.

Hasonlóan működik jelzáloghitel-elengedés néven közismert három- vagy többgyermekes családok jelzáloghitel-tartozásainak csökkentésére irányuló támogatás is, amelynek keretében a második gyermeket vállalóknál 1 millió forintot, míg a harmadik gyermeknél 4 millió forintot enged el az állam a család fennálló lakáscélú jelzáloghiteléből, amely akár a CSOK Plusz hitel is lehet. A jelzáloghitel-elengedést ugyanakkor nemcsak házasok, hanem egyedülállók vagy élettársak is igényelhetik.

Mely esetben nem igényelhető együtt a két támogatás?

A CSOK Plusz rendelet rögzíti, hogy amennyiben a támogatott személyek CSOK Plusz gyermekvállalási támogatásra és a három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentési támogatására is egyaránt jogosulttá válnak, akkor ugyanazon gyermek után csak az egyik támogatást vehetik igénybe. A támogatott személyek maguk dönthetik el, hogy a kettő közül melyiket szeretnék. A család ugyanakkor mindkét támogatást kihasználhatja, ha jogosultságot szereznek rá, de csak más-más gyermekre.

Mikor melyik a kedvezőbb, ha választani kell?

A money.hu szakértői konkrét példákat hoztak arra, hogy milyen lehetséges esetek fordulhatnak elő a meglévő és vállalt gyermekek száma alapján, ha minden egyéb jogosultsági feltétele teljesül a támogatásoknak. Érdemes tudni, hogy mind a többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentésére irányuló, mind a CSOK Pluszhoz kapcsolódó gyermekvállalási támogatás iránti kérelem legkorábban a magzat 12. várandóssági hetének betöltését követően nyújtható be.

Élethelyzet, gyermekvállalás CSOK Plusz hitel összege CSOK Plusz tartozáselengedés jár? Jelzáloghitel-elengedési támogatás jár? Kell-e választani a két támogatás között? Hogyan kedvezőbb?
1 meglévő gyermek, 1 vállalt gyermek 30 millió Ft nem 1 millió Ft nem Jelzáloghitel- elengedés: 1 millió Ft
1 meglévő gyermek, 2 vállalt gyermek 50 millió Ft a harmadik (2. vállalt) gyermekre 10 millió Ft a második gyermekre 1 millió, a harmadik gyermekre 4 millió Ft igen, de csak a harmadik gyermeknél Jelzáloghitel- elengedés: 1 millió Ft (2. gyermekre), CSOK Plusz elengedés: 10 millió Ft (3. gyermekre)
2 vállalt gyermek 30 millió Ft a második gyermekre 10 millió Ft a második gyermekre 1 millió Ft igen, a második gyermeknél CSOK Plusz elengedés: 10 millió Ft (2. gyermekre)
3 vállalt gyermek 50 millió Ft a második és a harmadik gyermekre 10-10 millió Ft a második gyermekre 1 millió, a harmadik gyermekre 4 millió Ft igen, a második és a harmadik gyermeknél is CSOK Plusz elengedés: 20 millió Ft (2. és a 3. gyermekre összesen)
2 meglévő gyermek, 1 vállalt gyermek 50 millió Ft nem a harmadik gyermekre 4 millió Ft nem Jelzáloghitel- elengedés: 4 millió Ft

Tartozáselengedés további gyermek esetén

Előfordul, hogy a családba a vállalt gyermekeken felül még további gyermek is érkezik. A CSOK Plusz gyermekvállalási támogatása a hitelszerződésben nem vállalt, de születendő gyermek(ek) után is érvényesíthető a fennálló tartozás összegéig. A jelzáloghitel-elengedéssel a második és a harmadik gyermek után még minden további gyermek érkezése esetén 1 millió forint tartozáscsökkentés kérhető a család bármelyik fennálló jelzáloghiteléből.

Címlapról ajánljuk
Labdarúgó-Eb: Németország most egységesen arra vár, hogy lesz-e újabb nyári mese

Labdarúgó-Eb: Németország most egységesen arra vár, hogy lesz-e újabb "nyári mese"

Kis túlzással több szó esik a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokságról, mint a pénteken kezdődő Európa-bajnokságról. Mindez nem az előkészületeknek róható fel, hanem sokkal inkább az országos hangulatnak, amely az európai futball legnagyobb szabású rendezvényét kíséri. Nem a szurkolók változtak meg, hanem Németország, Európa és a világ.

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
Van egy jó üzleti programod? Teszel a fenntarthatóságért? - Legyen tiéd a Zöld Díjak egyike!

Van egy jó üzleti programod? Teszel a fenntarthatóságért? - Legyen tiéd a Zöld Díjak egyike!

Harmadik alkalommal rajtolt el a Green Awards pályázat: 2024. szeptember 4-én az ország legjobb „zöld” projektjeit díjazzuk a Sustainable World konferencián összesen már 6 kategóriában. A Green Awards különböző kategóriáit tavalyelőtt indítottuk elsőként útnak, a remek pályázatok beérkezését látva, 2024-ben ismét keressük a leginnovatívabb cégeket, programokat a Dandelion Group és a Portfolio Csoport közös támogatásával. A díjakra azon vállalatokat, azok képviselőinek a jelentkezését várjuk, akik büszkék a cég tevékenységére, eddigi eredményeire, egy adott programjára vagy innovációjára. Legyen szó kkv-ról vagy nagyvállalatról, jelentkezz a vállalatod nevében, vagy jelöld partneredet, kollégádat, ezzel is elismerve a "zöld" munkásságát!

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 14. 07:57
×
×
×
×