eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Nyitókép: Unsplash

Nagyon nem éri meg a Fordnak az elektromosautó-biznisz

A gyártó minden egyes eladott elektromos autóján milliókat bukik, amit kénytelen a többi ágazatával pótolni, ez viszont megeszi a hasznot.

A Ford első negyedéve egészen jól alakult, újabb 1,3 milliárd dolláros, átszámítva 456 milliárd forintos nettó árbevételt termeltek ki, azonban a vállalat egyik ágazata egyelőre súlyos veszteségeket termel, amit a többi ágazatával kell kompenzálnia. Viszont egyelőre elengedhetetlen a veszteséget termelő ágazat, hiszen az elektromos autókról van szó, és ha nincs jelen a kategóriában, el is esik bizonyos piacoktól - írja a Bloomberg nyomán a TotalCar.

Ráadásul nem is kicsiny, elhanyagolható veszteségről van szó, a Ford annyit bukott az elektromos autóknak szánt ágazatán, amennyi a vállalat nettó árbevétele volt. A Bloomberg kiszámította, hogy

a Ford minden egyes eladott elektromos autóján nagyjából átlagosan 100 000 dollárt, átszámítva 35,8 millió forintot bukik.

Az eladási számokat tekintve a Ford az F-150 Lightningból, E-Transitból és Mustang Mach-E-ből összesen 20 223 darabot adott el. Ezek közül utóbbi autó volt a legsikeresebb, hiszen abból 9 589 talált gazdára 2024 első negyedévében. Ezzel ellentétben a márka legnépszerűbb modelljéből, az F-150-ből azonos időszakban 152 934 darab kelt el.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a Ford villanyautós veszteségeit a Ford Pro, azaz a kereskedelmi célú járműveket gyártó ágazata kompenzálta. E mellé még érdemes hozzávenni a Ford Blue részleget, amely a belsőégésű motoros és hibrid személyautókkal foglalkozik, ott 900 millió dolláros, átszámítva 322,1 milliárd forintos nyereséget termelt a vállalat - írja a lap.

Több tényező is hozzájárul ahhoz, hogy az ágazat veszteségesen működik, de főként az a gond, hogy jelentősen csökkent az elektromos autók iránti piaci kereslet. Emiatt a Ford nemrég lassította a gyártást és több beszállítóval is egyeztetett a megrendelések csökkentéséről. Ezen felül próbálnak optimalizálni, hogy minimalizálják a Model E veszteségeit, amíg az el nem kezd bevételt termelni.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×