eur:
396
usd:
369.6
bux:
71892.29
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay

A túlélés a tét: akár költenének is a gazdák a víztározók kialakítására

A hazai gazdálkodók 80 százaléka szerint fontos a víz megtartása a termőterülete közelében, és ennek érdekében készek arra is, hogy különböző létesítményeket, víztározókat alakítsanak ki – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felméréséből. Az InfoRádió Győrffy Balázst, a szervezet elnökét kérdezte.

Az elmúlt időszakban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azt tapasztalja, a csapadék mennyisége is, de az eloszlása egyértelműen egy rossz irányú trendet mutat.

"Nagyon fontos, hogy mi a lehullott csapadékkal jól gazdálkodjunk, a 2022-es aszályos év ezt kétszer alá is húzta. Ezzel foglalkozni kell!" – hangsúlyozta az InfoRádióban Győrffy Balázs, a kamara elnöke.

Megkeresésükre 11 ezer érintettből 10 ezer választ is adott a kamarának azokra a kérdésekre, amelyeket feltettek a vízmegtartással kapcsolatban a falugazdászok segítségével, a várt tudás a gazdálkodói igényeket, tapasztalatokat, tudásokat összesíti, "a téma fontosságát a gazdálkodói érdeklődés jól mutatja" Győrffy Balázs szerint.

"A gazdálkodóknak érdekük, hogy a csapadékkeletkezés, illetve a légköri aszály kérdéskörében a mostaninál, illetve az előző éveknél jobb körülmények alakuljanak ki, erre vannak megoldások, ugyanakkor ehhez az kell, hogy a gazdálkodók azokon a mély fekvésű területeken, ahol képesek vagyunk tartósan vizet tárolni, ott a saját, mostani, adott esetben szántóföldi kultúrájukból valamilyen vízvisszatartásra alkalmas területet alakítsanak ki; úgy látjuk, hogy az erre vonatkozó szándék és hajlandóság megvan a gazdálkodókban" – mondta az elnök.

A kérdőívek kiértékelése még zajlik, de már most látszik, hogy mi tűzhető ki célként: vízvisszatartó létesítmények építése, melyek minél több érkező vizet tartanak vissza.

"Nyilván ehhez szükség van együttműködésre az állami szervek és a gazdálkodók között, hiszen a gazdálkodóknak azt is látniuk kell, hogy az öntözéssel, a vízvisszatartással, a víznek a tájban való megtartásával kapcsolatban

nemcsak az államnak vannak feladatai, a gazdálkodók is nagyon sokat tehetnek

ezért agrotechnológiai megoldásokkal, adott esetben azzal is, hogy az erre alkalmas területeken vizet tartunk a tájban. Itt igyekszünk majd képzésekkel, workshopokkal a gazdálkodók rendelkezésére állni, és felhívjuk a figyelmet azokra a közös uniós agrárpolitikán belül meglévő lehetőségekre is, mint például a vízvédelmi célú nem termelő beruházások, amiknél a támogatás, illetve a fenntartási kifizetések is rendelkezésre állnak, és fontos, hogy együtt tudjunk működni akár az agrártárcával, az egyetemekkel, a vízüggyel" – ecsetelte Győrffy Balázs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

A Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója szerint már az első választási forduló után biztosra vehető, hogy Emmanuel Macron nem tud többséget alakítani a francia nemzetgyűlésben, egy esetleges koalíció létrejötte pedig egyrészt kétséges, másrészt törékeny lenne. Yann Caspar arról is beszélt az InfoRádióban, hogy erőszakos eseményektől tart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Közeleg a magyar pénzügyi szektor szereplőinek nagy találkozója

Közeleg a magyar pénzügyi szektor szereplőinek nagy találkozója

A teljes magyar pénzügyi szektor és a vállalati pénzügyesek nagy találkozójára fog sor kerülni szeptember 17-én Budapesten. A Portfolio Future of Finance 2024 konferenciáján bankok, vagyonkezelők, biztosítók és a pénzügyi szektor beszállítói fogják megvitatni a közeli és a távoli jövő pénzügyeit, kiegészülve a vállalati pénzügyesekkel, akik közül a legjobb a CFO of the year díjat veheti át. Nem érdemes lemaradni a szakmai rendezvényről!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×